Dit pakket helpt iedereen in de AV-sector bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Het geeft aan welk gedrag niet getolereerd en geaccepteerd wordt en dat daartegen wordt opgetreden. Slachtoffers mogen van iedereen verwachten dat ze gesteund worden door het uitdrukkelijk benoemen van grensoverschrijdend gedrag en mogen reken op de inzet van iedereen in het voorkomen en bestrijden ervan.
Het pakket bestaat uit:
- Introductie
- Onze Basisregels: Een lijst van 9 gedragsregels die als fundament gelden voor het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag
- Verantwoordelijkheden en de wet
- Richtlijnen voor werk- en opdrachtgevers
- Richtlijnen voor werknemers en freelancers
- Richtlijnen voor heads of departments en productieleiders
- Herkennen grensoverschrijdend gedrag
- Voorbeelden grensoverschrijdend gedrag
- Aanpakken grensoverschrijdend gedrag
De documenten in het pakket zijn makkelijk leesbaar en eenvoudig te verspreiden. Het is belangrijk dat ieder lid van de cast en crew op de hoogte is van de basisregels en wat er van iedereen verwacht wordt.
Waarom dit pakket
Recente beschuldigingen in de media vestigen de aandacht op grensoverschrijdend in de AV-sector. De sector is afhankelijk van de inzet van vele freelancers en flexwerkers, mensen die door hun positie meer risico lopen op grensoverschrijdend gedrag. Het werk op sets en in studio’s is vaak stressvol en veeleisend. Er worden lange dagen gemaakt en de personeelssamenstelling wisselt voortdurend. Het is dan niet altijd duidelijk bij wie je terecht kan met een klacht of wat je moet doen. Door de aard van het werk in een onzekere arbeidsmarkt met veel concurrentie zijn mensen angstiger voor verlies van werk. De angst om in de toekomst werkkansen te missen, kan mensen ervan weerhouden om over hun ervaringen te praten. Het ontbreken van goede mogelijkheden om vertrouwelijk zorgen te uiten, draagt bij aan een zwijgcultuur.
Als eerste stap heeft de NBF een praktisch pakket samengesteld voor iedereen die in de AV-sector werkt. De documenten worden voortdurend geactualiseerd. De NBF maakt zich er sterk voor dat iedereen kan meepraten over de inhoud van de toekomstige richtlijnen en het beleid dat ondertussen door de rijksoverheid wordt opgesteld. Via de website van de NBF is deze voortgang te volgen.
Onze Basisregels toegankelijk maken
Onze Basisregels moeten toegankelijk zijn voor iedereen binnen de organisatie of het project, inclusief de leidinggevenden, zoals de heads of department, productieleiders, freelancers en mensen die op locatie werken. Deel deze regels schriftelijk of digitaal uit aan alle betrokkenen, zoals via de callsheets, in productieboekjes, op locatie of in de studio. Iedereen krijgt ook een kopie bij de arbeidsovereenkomst of opdrachtbevestiging.
In alle overeenkomsten met werknemers, werkgevers, opdrachtgevers, stagiaires, freelancers, vrijwilligers en toeleveranciers vermeld je:
- De individu/partij houdt zich aan deze basisregels (die regelmatig worden aangepast)
- Het zich niet houden aan deze basisregels kan leiden tot disciplinaire acties en/of het beëindigen van deze overeenkomst.
- Eenieder moet zich vertrouwd maken met deze basisregels en de richtlijnen en handelen in overeenstemming met die informatie en adviezen.
Doelstellingen
Dit pakket helpt om in je werkomgeving méér te doen dan alleen wat wettelijk verplicht is. Het helpt beleid en procedures op te stellen om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en aan te pakken – ongeacht de contractuele status en de senioriteit van de betrokken persoon. Het stimuleert een “wees geen toeschouwer”-cultuur en biedt handvatten waarmee getuigen van grensoverschrijdend gedrag dit direct kunnen aanpakken.
Het belangrijkste doel is preventie. Alle werk- en opdrachtgevers en medewerkers laten zien dat ze zich sterk maken voor het uitbannen van grensoverschrijdend gedrag en dat dit gedrag niet getolereerd wordt.
Een cultuurverandering komt niet alleen tot stand door wat de werk- en opdrachtgevers doen, alle medewerkers moeten weten wat de mogelijkheden zijn om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken.