Laden Evenementen

« Alle Evenementen

deadline aanmelden Vrijplaats 2020

29 juli 2020 | 19:00

Data:23 september tot 16 december 2020
Locatie:Online en op locatie – Koivistokade 58, 1013 BB  Amsterdam
Kosten:geen
Deadline:29 juli

MELD JE HIER AAN!

Vrijplaats
Hoe ziet de toekomst eruit van filmische en audiovisuele verhalen op alle schermen die ons omringen? Begint zo’n verhaal altijd met een idee, een gebeurtenis, een plot, of kan het ook ontstaan uit een beeld, ruimte, situatie, locatie of muziek? Levert dat andere manieren van vertellen op?

De Vrijplaats van de Ontwikkelinstelling Film en Audio Visuele Media geeft dit najaar vrije werk- en denkruimte aan film- en av-professionals om te spelen en experimenteren met een onderzoeksvraag over de ontwikkeling van filmische en audiovisuele verhalen die niet binnen de bestaande ontwikkeltrajecten past. Van diepgaande research naar een onderwerp, tot een binnenstebuitengekeerde ontwerpfase; nu is het moment om die vragen concreet te maken waarvan je altijd denkt dat er geen tijd of gelegenheid voor is.

Zie de Vrijplaats als een open en creatieve ruimte, een laboratorium en een onontgonnen terrein waar alle vragen die bijdragen aan de verdieping en verbetering van je makerschap en de film- en av-sector tot hun recht kunnen komen. Bij de Vrijplaats kan je jouw kennis verdiepen of verbreden, het maakproces innoveren en samenwerken met professionals uit andere disciplines om tot nieuwe inzichten te komen. Behalve tijd en ruimte om samen met mentoren en experts aan jouw eigen onderzoek te werken is er een gezamenlijk programma rondom het thema ‘De nieuwe wildernis’.

De nieuwe wildernis
Parallel aan je eigen research onderzoeken we een gezamenlijk thema. De eerste editie van Vrijplaats staat in het teken van ‘De nieuwe wildernis’. Die nieuwe wildernis is alles wat zich voorbij de grenzen bevindt van hoe filmische verhalen en av-producties momenteel worden bedacht en geproduceerd. Dat is een wereld die in rap tempo verandert en evolueert. Technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, sociale kwesties, vragen rondom diversiteit, inclusie en representatie, evenals de huidige coronacrisis brengen dit nog verder in een stroomversnelling. Is de toekomst digitaal, online, virtueel, blended? En wat voor gevolgen heeft dat voor wat wij realistisch, werkelijk, waar en authentiek noemen? Via gezamenlijke seminars en masterclasses gaan we op avontuur in die nieuwe wildernis en op zoek naar de toekomst van verhalen vertellen voor alle schermen.

Voor wie?
Of je nou storyboards tekent, scenario’s schrijft, locaties zoekt, filmmuziek componeert, games ontwikkelt, personages speelt of de beste kaders verzint om filmische verhalen voor alle schermen te visualiseren, iedere working professional in film en audiovisuele media die een plan heeft om zich verder te ontwikkelen wordt uitgenodigd om zich aan te melden voor de Vrijplaats. Je hebt minimaal vijf jaar een eigen beroepspraktijk, en meegewerkt aan producties die een openbare vertoning of presentatie hebben gehad.

We hebben plek voor in totaal acht makers, waarbij de nadruk ligt op een diversiteit aan ervaringen en achtergronden. Makers worden aangemoedigd zich in teams aan te melden, bij voorkeur in combinaties van disciplines, zoals DoP’s met editors, componisten met acteurs, regisseurs met production designers, scenaristen met gamemakers of VR-experts.

Praktisch
Deze eerste Vrijplaats vormt de basis voor een toekomstig terugkerend traject. Je zult in deze pilotversie dus tegelijkertijd onderzoeker en vormgever van de Vrijplaats zijn.

• Zorg dat je een voorstel met je onderzoeksvraag van maximaal 1000 woorden geschreven hebt, dat je in het aanmeldformulier kunt kopiëren.
• Geef in het aanmeldformulier in maximaal 1000 woorden uit waarom dit de goede timing in je carrière is voor een dergelijk onderzoek.
• Bereid drie fragmenten voor van je werk (elk maximaal 3 minuten) en kopieer de online links in het aanmeldformulier.
• De Vrijplaats is bestemd voor working professionals in film en media, met minimaal 5 jaar ervaring.
• Deelnemers krijgen een eenmalig stipendium van € 3000,- om een deel van de kosten voor levensonderhoud te dekken.
• Tijdsbesteding ca. 28 uur per week.
• De deelnemers werken naar een afsluitende gezamenlijke presentatie in december.
• Het programma zal, afhankelijk van de Covid-19 maatregelen, online of op locatie in Amsterdam plaatsvinden.
• Voertaal Engels.

Dinsdag 4 augustus zal de selectie voor de Vrijplaats bekend gemaakt worden en zullen alle kandidaten bericht hierover ontvangen. Kandidaten kunnen voor de bekendmaking gecontacteerd worden voor aanvullende vragen.

Ontwikkelinstelling Film en AV

https://filmenav.nl/

  1. Roffa Mon Amour

   5 augustus | 08:00 - 30 augustus | 17:00
  2. DAFF: Start 2e stemronde Gouden Kalf Competitie 2020

   13 augustus | 10:00 - 19:00
  3. Filmfonds deadlines

   24 augustus | 08:00 - 17:00
  4. ACT thema-avond Intervisie

   24 augustus | 20:00 - 22:00
  5. Filmfonds deadline

   25 augustus | 08:00 - 17:00