COVID-19 INFORMATIE VOOR DE FILM- EN TV-BRANCHE

COVID 19 PROTOCOL VOOR DE AUDIOVISUELE SECTOR

In de afgelopen twee jaar heeft het COVID-19 Protocol ervoor gezorgd dat er veilig en verantwoord doorgewerkt kon worden. De pandemie is nog zeker niet voorbij, ook al is deze in een andere fase beland. Daarom blijft het protocol van kracht. Bovendien blijft het belangrijk dat de sector te allen tijde goed is voorbereid, mochten maatregelen onverhoopt weer aangescherpt worden.  

NIEUWE STEUNPAKKETTEN

Sinds 26 januari zijn de deuren van de culturele en creatieve sector weer open, maar onder voorwaarden. Nog steeds gelden er strenge beperkingen voor het aantal personen in een zaal en een verplichte sluitingstijd om 22 uur. Daarom trekt het kabinet, bovenop de eerdere steun van € 195,1 miljoen voor de periode vanaf 12 november, € 56,5 miljoen extra uit voor specifieke steun aan de sector voor de periode 1 februari tot en met 8 maart. Hiermee komt het totaal beschikbare bedrag voor dit vijfde steunpakket uit op € 251,6 miljoen.

Een groot deel van dit steunpakket is bedoeld voor het ondersteunen van makers, kunstenaars en andere culturele professionals.

  • € 15 miljoen loopt via de zes rijkscultuurfondsen. De fondsen kunnen zo regelingen met directe steun voor makers voortzetten. Het gaat om regelingen voor werkbudgetten, beurzen en steun voor experimenteel onderzoek.
  • € 10 miljoen voor het Steunfonds Rechtensector. Het doel van dit fonds is om makers en uitvoerende kunstenaars uit de gehele creatieve en culturele sector financieel te ondersteunen. Via eerdere rondes wist dit fonds duizenden makers te bereiken.
  • € 3,5 miljoen voor het Abraham Tuschinski Fonds om de productie van Nederlandse bioscoopfilms te ondersteunen. Dit private fonds wordt gevuld door de Nederlandse bioscopen, filmtheaters en filmdistributeurs die per verkocht kaartje een afdracht doen.
  • € 1,5 miljoen aan de Koninklijke Bibliotheek om tegemoet te komen aan de hoge vraag naar ebooks. Het bedrag is bestemd voor auteurs, vertalers, illustratoren en uitgevers vanwege de extra uitleningen van hun werken.
  • € 122,5 miljoen voor de compensatieregelingen bij het Fonds Podiumkunsten.

Een overzicht van de exacte verdeling van het steunpakket is te zien op deze pagina van de Rijksoverheid.

 

Een taskforce van de NBF houdt hier de actuele informatie over de steunmaatregelen voor film- en televisiemakers bij.

Wij staan klaar om vragen te beantwoorden van iedereen uit de branche, lid of geen lid. 020-6646588 | corona@nbf.nl

Vragen over het COVID-19 Productieprotocol voor de audiovisuele sector kun je mailen aan corona@nbf.nl en/of intentieverklaring@daff.org