Spannend of wet investeringsverplichting het gaat halen

Gisteren is de stemming over de wijziging van de Mediawet 2008 uitgesteld tot volgende week dinsdag. Er was onduidelijkheid ontstaan of de wet het zou halen. Vooral twee moties van de VVD en het CDA maken de wet uiteindelijk onuitvoerbaar en zetten daarmee een streep door de investeringsverplichting van de videostreamers.

De wetswijziging is bedoeld om de videostreamers 4,5% van hun jaaromzet verplicht te laten investeren in Nederlandse culturele audiovisuele producties. In de wet worden documentaires, animatiefilm, speelfilm en series genoemd. Ook moeten minstens 80% van die producties door onafhankelijke producenten worden geproduceerd. Tenslotte moeten de producties aan een aantal voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld dat ze voor een overwegend deel in de Nederlandse en Friese taal gesproken zijn.

De videostreamers hebben de afgelopen maanden sterk gelobbyd om deze wet tandeloos te maken. Een belangrijk argument daarbij is dat de Nederlandse overheid niet gaat over het geld dat commerciële in de markt verdienen. De Europese regels bepalen echter dat de videostreamers moeten investeren in de content van een EU-land.

De moties van de VVD en het CDA zwakken nu de wetswijziging sterk af en maken de uitvoering onmogelijk. Door de moties komen vrijwel alle audiovisuele producties in aanmerking als investering volgens de wetswijziging. Videostreamers hoeven dan niet langer alleen in culturele producties geld te stopen zoals drama en documentaire, maar ook in reality of cabaret. Alleen sport zou uitgesloten zijn.

Juist drama en documentaire hebben beperkte financieringsmogelijkheden in Nederland en deze wetswijziging zou een enorme impuls geven aan de sector. Jaarlijks geven Nederlandse consumenten honderden miljoenen uit aan abonnementen bij onder andere Netflix, Videoland en Disney+. Door de wetswijziging zou minimaal zo’n 40 miljoen aan drama en series terug gegeven worden. Ook nu investeren videostreamers al in Nederlandse content, maar is het nog geen verplichting.

In Nederland zijn alle videostreamers in buitenlandse handen, net als de drie grootste bioscoopketens en de grotere productiemaatschappijen. Hoewel ze voor veel werkgelegenheid zorgen, wordt er nauwelijks geïnvesteerd in de Nederlandse infrastructuur voor audiovisuele producties. Deze wetswijziging zou ook daar ruimte voor geven.