Verslag NBF X VERS avond

Afgelopen maandag 5 september hebben wij in samenwerking met VERS een gezellige en leerzame avond georganiseerd in LAB111. Het thema van de avond was “De toekomst van de freelance filmmaker”. Wij hebben onszelf de vraag gesteld: hoe houden we onze sector financieel gezond? Zo hebben we de rol van onafhankelijke filmmakers binnen onze huidige sector aangekaart en hierover een interactieve discussie gevoerd.

Tijdens de avond ging NBF bestuurslid Ron Toekook als moderator in gesprek met twee gasten:

Ruud Dobber schoof aan als vertegenwoordiger van FAIR CBO, hetgeen staat voor Film Auteurs In recht. Ruud heeft verteld over de oneerlijke verdeling van wettelijke vergoedingen die toekomen aan alle makers maar worden betaald aan sommige makers en de rol van FAIR om hier verandering in te brengen.

Aan tafel zat ook Peggy Bussink van Rose Stories, ook betrokken bij het talentonwikkelingstraject Generation Inclusion. Mede door haar achtergrond bij het Filmfonds kon Peggy ons zo een goed inzicht geven in financiële obstakels waar jonge makers vaak tegenaan lopen en kon er nagedacht worden over wat hier in de toekomst aan zou moeten veranderen.