NSC en Camalot lanceren studiebeurs om diversiteit en inclusie in de filmsector te stimuleren

Digital Cinema verhuurbedrijf Camalot en Netherlands Society of Cinematographers lanceren gezamenlijk, met ingang van 2021, de Camalot Stimulus Grant, een jaarlijks te vergeven studiebeurs om diversiteit en inclusie te stimuleren in de filmsector. De beurs bestaat uit een vergoeding die gelijk staat aan een jaar collegegeld aan een Nederlandse of Belgische HBO-opleiding cinematografie.

Voor het studiejaar 2021-2022 is de beurs gegaan naar Clarence Haakmat, een veelbelovende tweedejaarsstudent aan de filmacademie Royal Institute for Theatre Cinema and Sound (RITCS) in Brussel.

Missie

Een inclusieve studie- of werkomgeving hoort open te staan voor elk talent, ongeacht geslacht, etniciteit of sociaaleconomische situatie. In de Nederlandse filmsector is sprake van een ongelijkmatige onderverdeling, wat anders kan en moet.  Vanuit die visie riep de Netherlands Society of Cinematography in mei 2021 een speciale commissie in het leven, met als doel diversiteit bespreekbaar te maken binnen het vakgebied. De commissie, bestaande uit cinematografen Aziz Al-Dilaimi, Josje van Erkel, Pierre Rezus en Mick van Rossum, buigt zich over verscheidene vraagstukken, waaronder manieren om een nieuwe generatie filmmakers te voorzien in hun behoefte aan kennis, ervaring en begeleiding.

Samenwerkende Sponsor

In een rap veranderende samenleving – en dus ook filmindustrie – is met behulp van NSC-sponsor Camalot een eerste concrete stimulans mogelijk gemaakt middels de jaarlijks te vergeven studiebeurs.

De eerste jaarlijkse uitreiking door Camalot directeur Sebastiaan van Zuylen in aanwezigheid van DoP’s Josje van Erkel en Aziz Al-Dilaimi op 13 september 2021 

Zowel studenten als aspirant-studenten van camera-gerelateerde vakopleidingen kunnen zich bij NSC aanmelden voor de Stimulus Grant. Daarnaast kunnen ook studieleiders talenten aandragenHeb je vragen? Neem dan contact op met Josje van Erkel via diversity@cinematography.nl

Hartelijke groet,

Barbara Suters

Bureau en Projectmanager

Netherlands Society of Cinematographers | NSC