IM Dick van der Meer

Dick van der Meer (28 april 1939 – 23 juni 2022)

Op 23 juni 2022 is filmeditor Dick van der Meer overleden, hij is 83 jaar geworden. Dick van der Meer is geboren te Rotterdam en volgt in 1961 bij de Nederlandse Televisie Stichting zijn opleiding van twee jaar tot filmeditor. Hij blijft nog enige tijd bij de NTS en besluit dan zelfstandig te gaan werken en is vervolgens altijd zelfstandig gebleven. Hij is editor van talrijke producties, zowel speelfilms, bedrijfsfilms als tv-producties en reclamespots.

Zijn eerste speelfilm monteert hij in 1964 bij Cinetone met Lien d’Oliveyra. Van Plantage Tamarinde worden in samenwerking met verschillende regisseurs, (Michael Forlong, Hans Keuls en Arthur Dreifuss) verschillende versies gemaakt voor verkoop aan het buitenland. Daarna monteert hij voor Fons Rademakers De dans van de reiger (1966), Gelijkenis van Micha Frenkel (1967) en de eigenzinnige reportage Rondom het Oudekerksplein van Roeland Kerbosch (1968). In de jaren negentig monteert hij de films van Sherman de Jesus voor Annegriet Wietsma monteerde hij De
passanten
(1994) en Familie – Heengaan en thuiskomen (1996).

Dick werkt in de jaren zeventig en tachtig onder meer voor Polygoon, Carillon Audiovisual Media, Bob Kommer en Toonder Studio’s als editor, soms ook regisseur en producer, aan bedrijfsfilms, voorlichtingsfilms en reclamespotjes. Hij werkt dan regelmatig samen met Robert van Alphen, Leo Schepman en Gerard van Zalingen voor opdrachtgevers als de Volker Stevin Groep en AGT (Antwerps Gas Terminal), diverse gemeentes, musea en goede doelen. Ook werkt hij veel samen met Ruurd Fenenga Productions aan reclamespotjes en de film Dovemanskruid (1973).

De televisie blijft ook altijd een grote opdrachtgever. Zo monteert hij De Bezetting van Dr. L. de Jong, Milo Anstadt en Ben Klokman (NTS, 1960-1966). Hij werkt met vele televisieregisseurs en documentairemakers als Leen Timp, Leen Valkenier, Thijs Chanowski, Jan Keja, Jan Venema, Bernard Neuhaus, Kees van Langeraad, Jan van Hillo, Pier Tania, Huub Bals en Vincent Monnikendam. Hij had een grote interesse voor de Tweede Wereldoorlog en werkt regelmatig aan reportages, school-tv uitzendingen en documentaires over de jodenvervolging en het verzet. Dick regisseert en monteert twee dansfilms; Bangra en Gidda (NOS, 1982), beide opgenomen in India.

In de jaren negentig werkt Dick als editor van de films van regisseur Sherman de Jesus, zoals De Indiaan baarde een neger (1992), De klimmer (1994) en Geest van de werf (1998). Sherman vertelt daarover: “Dick monteerde mijn films op een Steenbeck tafel. De laatste film die we samen maakten was De Geest van de Werf. Dat was mijn laatste film op celluloid en daarom ook mijn laatste film met Dick, wat ik zeer betreurde. Dick wilde de switch naar non linear editing niet maken. Blijven werken op film was voor mij onmogelijk. Ik vond dat bijzonder spijtig omdat ik heel graag met Dick werkte. Als ik de films terugkijk die we samen maakten, valt mij telkens zijn subtiele inbreng op. Montagevondsten die mij niet eerder op die manier waren opgevallen. Dick was geen “prater”, hij was een beminnelijk mens, hij had een van de beste eigenschappen die je als editor kan hebben: hij luisterde naar het materiaal; en liet dan zijn magie er op los.”

Het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden. We wensen de nabestaanden, vrienden en voormalig collega’s veel sterkte met dit verlies.