IM René Solleveld

Ons bereikte het bericht dat René Jacques Solleveld op 18 mei dit jaar is overleden. René Solleveld was lange tijd lid van de NBF en heeft zich in de jaren negentig verdienstelijk gemaakt als bestuurslid. Hij nam namens de NBF plaats in het SFO (Samenwerkende Film Organisaties)- overleg, wat later Federatie Filmbelangen zou worden. Dat was de reden dat hij door de NBF benoemd werd tot lid van verdienste. In de jaren tachtig had Solleveld zich juist aangesloten bij het genootschap van Nederlandse Speelfilmmakers, een afsplitsing van de NBF.

René Solleveld was producent van film, televisie en theaterproducties. Hij begon eind jaren zestig het studententoneel, werkte kort bij de Haagse Comedie en maakte begin jaren zeventig de overstap naar televisie. Voor de AVRO is hij vijf jaar Hoofd Drama en produceert hij onder meer de serie Een mens van goede wil (1973-1974) en De stille kracht (1974). In 1975 begint hij voor zichzelf onder de naam René Solleveld Productions BV.

Als producent is hij verantwoordelijk voor opvallende en uitgesproken films zoals Het debuut (Nouchka van Brakel, 1977), Het teken van het beest (Pieter Verhoeff, 1980), Mascara (Patrick Conrad, 1987) en Taxandria (Raoul Servais, 1994). De bekendste film is De avonden (Rudolf van den Berg, 1989) die Solleveld samen met Peter Weijdeveld produceerde en die een Gouden Kalf opleverde. Minder succes had Solleveld met musicals, De Rocky Horror Show en Dracula moesten direct na de première vanwege liquiditeitsproblemen stoppen en ook de rockopera Ik, Jan Cremer in 1985 stopt met schulden. Grote productionele problemen ontstaan ook bij de film Prime Time (Bob Rooyens, 1994).

René Solleveld is op 18 mei 2022 op 74 jarige leeftijd overleden en de uitvaart heeft in kleine kring plaatsgevonden.