NBF stuurt brief naar staatssecretaris Gunay Uslu

De NBF heeft deze maand een brief gestuurd aan de staatsecretaris voor cultuur en media, Gunay Uslu, met daarin een aantal voorstellen voor een eerlijker verdienmodel voor producenten en verbetering van de infrastructuur voor film. Volgens ons krijgen Nederlandse film- en televisiemakers als ondernemers geen eerlijke kans van de overheid om geld te kunnen verdienen met hun content en daarmee zijn bijvoorbeeld de Fair Practice-regels nauwelijks uit te voeren.

Voor bioscoopfilms geldt dat de producenten te laat meedelen in de bioscoopinkomsten en de rol van distributeurs anders moet worden ingericht. De publieke omroep claimt in verhouding een te groot deel van de inkomsten en er moet geïnvesteerd worden in studio’s volgens internationale normen om Nederland aantrekkelijker te maken voor buitenlandse opdrachtgevers. Volgens de NBF laat de overheid nu veel kansen liggen.

Ook stelt de NBF voor om bestaande en nieuwe fondsen te bundelen, bestaande afspraken meer in het voordeel van de makers uit te leggen en financieel succes meer te belonen om zo een stevige sector te bouwen.

Lees de volledige brief hieronder.