Eerste NBF Frans Weisz Award uitgereikt aan Pierre Bokma

Gisteravond werd tijdens de sectorbrede zomerborrel van de audiovisuele sector de eerste editie van de NBF Frans Weisz Award uitgereikt. Deze Award werd in het leven geroepen wegens het zeventig jarige bestaan van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film en Televisiemakers. Sinds 1952 zet deze zich in voor de belangen van de sector en iedereen die daarin werkt. De vereniging zet zich verder om het contact tussen de leden, de overheid en de Nederlandse samenleving te versterken.

De Award werd uitgereikt door Sandra den Hamer, directeur van het Eye Filmmuseum. Den Hamer: “er zijn weinig mensen die ik ken die zich met zo veel liefde in hebben gezet voor de Nederlandse filmindustrie als Frans”. Deze liefde en toewijding zijn daarmee ook het criterium voor het winnen van de Award, die als sectorbrede prijs de eerste is in zijn soort.

De winnaar van deze eerste editie was acteur Pierre Bokma, bekend van onder andere De Aanslag (1986), Leedvermaak (1989), ’t Schaep met 5 pooten (2006), Kanniewaarzijn (2017 – heden) en Mocro Maffie (2020 – heden). Bokma: “Frans heeft mij veel geleerd tijdens mijn werk: blijven ademen, mij niet te druk maken en gewoon filmen.” Bokma zijn brede carrière vol inzet en liefde aan de filmindustrie maakt hem een duidelijke eerste kandidaat voor de Award, aangewezen door Frans Weisz zelf. Zij hebben samen ook meerdere producties gemaakt tijdens hun carrière.