NBF reikt eerste Frans Weisz Award uit

De grote liefde en inzet voor film van Pierre Bokma wordt beloond met de eerste NBF Frans Weisz Award, de nieuwe prijs van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF). De bekroning staat voor toewijding en liefde binnen de film- en televisie-industrie en is als sectorbrede erkenning de eerste in haar soort.

De award markeert het 70-jarige bestaan van de NBF, die zich sinds 1952 inzet voor de belangen van de audiovisuele sector en iedereen die daarin werkt. De vereniging zet zich verder in om het contact tussen de leden, de overheid en de Nederlandse samenleving te versterken.

De NBF Frans Weisz Award is genoemd naar de iconische filmmaker, bekend van films zoals De Inbreker (1972), Rooie Sien (1975), Charlotte (1981), de trilogie Leedvermaak (1989), Qui vive (2002) en de televisieserie Bij nader inzien (1991). Zijn gevarieerde oeuvre straalt veel toewijding en liefde uit voor het filmvak en vormt daarmee het criterium.

De eerste editie van de award wordt in ontvangst genomen door Pierre Bokma, wegens zijn veelzijdige carrière als film- en televisieacteur. Bokma is onder andere bekend van Leedvermaak (1986), Qui Vive (2001), ‘t Schaep met de 5 pooten (2006), Bloedverwanten (2010 – 2014), Kanniewaarzijn (2017 – heden) en Mocro Maffia (2020 – heden).

De award zal uitgereikt worden door Sandra den Hamer, directeur van het Eye Filmmuseum, na een introductie van NBF voorzitter Mira Mendel.

De uitreiking van de NBF Frans Weisz Award vindt plaats tijdens de sectorbrede zomerborrel van de audiovisuele sector op dinsdag 7 juni in de Tuin van de Tolhuistuin vanaf 17:00 uur. De uitreiking zelf gebeurt vanaf 18:30 uur.