Jaarlijkse Shortcutz Awards uitgereikt in EYE Filmmuseum

Afgelopen zondagavond keerde Shortcutz Amsterdam terug naar het EYE Filmmuseum voor de 9e editie van de Annual Awards. Een avond met vele hoogtepunten – met in het bijzonder de staande ovatie die ‘Free Fall’ kreeg na het winnen van vijf prijzen: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Script, Beste Edit en de Publieksprijs.

Mr Zee Beste Korte Film
Emmanuel Tenenbaum regisseerde ‘Free Fall’ ter inspiratie op het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk. De film werd door de Shortcutz Amsterdam Short Film Jury verkozen tot Beste Korte Film en Beste Script van 2021. Verder werd de award voor Beste Regisseur aan Tenenbaum uitgereikt. Jean-Baptiste Guignot, de editor van de film, ontving de award voor Beste Montage. Ook het publiek was razend enthousiast over ‘Free Fall’ – de film ging met ruim de meeste stemmen ervandoor met de Publieksprijs.

Andere winnaars
De award voor de Beste Experimentele Film ging naar ‘States of Mind’, van regisseur Dirk Lentz. ‘Long Live The Panda’, van Bo van der Meer en Roswitha de Boer, won de award voor Beste Documentaire, en Beste Cinematografie werd uitgereikt aan Stephan Polman’s ‘Lead Balloons’. De winnaar van de Beste Animatie was ‘Camouflage’, van Remco Polman en Jantiene de Kroon.

De Rutger Hauer Award
De derde Rutger Hauer Award werd uitgereikt aan filmregisseur Martin Koolhoven. Hij wordt door vele jonge filmmakers enorm bewonderd – niet alleen vanwege zijn bijzondere werken, maar ook omdat hij zich sterk maakt voor de ontwikkeling van nieuwe filmmakers.

De ceremonie werd geleid door journalist en presentator René Mioch, en Shortcutz Amsterdam medeoprichter Alexa Rodrigues. Het duo kondigde een aantal zeer vermaarde gasten aan, waaronder producent Jan Harlan (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut), kostuumontwerper Jany Temime (Harry Potter, Skyfall, House of the Dragon), Netflix’ creative talent director Christopher Mack (The Practice, The New Twilight Zone), regisseur Bobby Boermans (Mocro Maffia, Hoogvliegers) en actrice Hanna van Vliet (ANNE+, Drijfzand, Verloren Transport), die ieder een inspirerende toespraak hielden.

Alle winnaars
• Mr Zee Best Film: FREE FALL, door Emmanuel Tenenbaum
• Mr Zee Best Director: Emmanuel Tenenbaum voor FREE FALL
• Mr Zee Best Screenplay: Guillaume Fournier en Emmanuel Tenenbaum voor FREE FALL
• Mr Zee Best Acting: Sam Boekaar voor MELANIE
• Mr Zee Best Experimental Film: STATES OF MIND, door Dirk Lentz
• Mr Zee Best Editing: Jean-Baptiste Guignot voor FREE FALL
• Mr Zee Best Documentary: LONG LIVE THE PANDA, door Bo van der Meer en Roswitha de Boer
• Mr Zee Best Cinematography: Stephan Polman voor LEAD BALLOONS
• Mr Zee Best Animation: CAMOUFLAGE, door Remco Polman en Jantiene en Kroon
• Mr Zee Audience Award: FREE FALL, door Emmanuel Tenenbaum
• RUTGER HAUER AWARD: Martin Koolhoven
Bezoek onze website voor de volledige lijst met genomineerden en voor meer informatie over onze Juryleden.

Over Shortcutz
Shortcutz Amsterdam is een platform voor aanstormende Nederlandse filmtalenten. Via Shortcutz kunnen zij hun werk tentoonstellen, in gesprek gaan met zowel nationale als internationale filmliefhebbers, en in contact komen met andere professionals binnen de filmindustrie.

Bron: Shortcutz Amsterdam