Oscars 2022: Apple TV eerste streamingsdienst met een Oscar

Lang was Jane Campions The Power of the Dog de gedoodverfde winnaar voor de 94e uitreiking van de Academy Awards. Maar zondagavond was het toch Sian Heders CODA die er met de prijzen voor beste mannelijke bijrol (Troy Kotsur), beste bewerkte scenario (Heder) en beste film vandoor ging. Power of the Dog won de Oscar voor beste regie. Maar het meest besproken moment was toch een opmerkelijk incident rond winnaar Will Smith.

CODA is de eerste film geproduceerd door een streamer (Apple TV+) die de belangrijkste Oscar wint. In de aanloop naar de uitreiking ontving The Power of the Dog weliswaar veel meer onderscheidingen, maar Campions drama werd ook vaak donker en afstandelijk genoemd. CODA, een bewerking van de Franse feelgood-hit La Famille Bélier, is dat zeker niet. Troy Kotsur is na Marlee Matlin de tweede dove acteur die een Oscar wint.
Het was overigens Campions tweede beste regie-Oscar en dat heeft nog geen enkele vrouwelijke regisseur gepresteerd.

Een titel die zondagavond veel viel was die van Dune. Het sciencefiction-spektakel won maar liefst zes Oscars, waaronder special effects, camerawerk en muziek. Het was componist Hans Zimmers tweede winst. Will Smith was ook nadrukkelijk aanwezig. Niet alleen won hij de Oscar voor beste mannelijke acteur (als tenniscoach en vader in King Richard), hij sloeg presentator Chris Rock in het gezicht nadat die een grap over Smiths vrouw Jada Pinkett Smith had gemaakt. De acteur bood later zijn verontschuldigingen aan de Academy aan.

Zoals verwacht pakte The Eyes of Tammy Faye twee Oscars: het levensverhaal van televisiepredikante Tammy Faye Bakker won haar & make-up plus beste vrouwelijke hoofdrol, Jessica Chastain. De actrice vroeg in haar dankwoord aandacht voor de rechten van de LGBTIQ-gemeenschap. Ariana DeBose (West Side Story) won als eerste openlijk zwarte queer-vrouw een Oscar in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Zoals verwacht ging de prijs voor beste buitenlandse film naar Japan: Drive My Car. Summer of Soul ontving de Oscar voor beste documentaire. Encanto werd verkozen tot beste animatiefilm. Beste originele script ging naar Kenneth Branagh voor Belfast.

En de dit jaar voor het eerst uitgereikte Fan Favorite Oscar, waarvoor het publiek via Twitter kon stemmen, werd gewonnen door Army of the Dead van Zack Snyder.

Bron: Holland Film Nieuws