85% Hollywood-films heeft meer man­ne­lijke dan vrouwe­lijk per­so­nages

Het is nog steeds slecht gesteld met gendergelijkheid op het witte doek. Er zijn twee keer zoveel mannen als vrouwen te zien in Hollywoodfilms en in 85% van die films wordt het aantal vrouwelijke personages overvleugeld door mannelijke rollen. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

In 2021 verslechterde de zichtbaarheid van vrouwen zelfs ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen was nog 38% van de belangrijke rollen vrouwelijk, maar dat daalde tot 35%. Het aantal rollen met tekst ging met 2% omlaag naar 34%. En exclusief vrouwelijke hoofdrollen ging van 31 naar 29%. In slechts 8% van de films waren evenveel mannelijke als vrouwelijke personages te zien. Een nog kleiner aandeel, 7%, bevatte meer vrouwen dan mannen.

Het blijkt allemaal uit de studie It’s a Man’s (Celluloid) World van Martha Lauzen, directeur van het Center for the Study of Women in Television and Film aan de universiteit van San Diego. “Ondanks grote veranderingen in de filmindustrie de afgelopen jaren is de on screen genderratio relatief stabiel gebleven”, stelt de onderzoeker, die haar cijfers baseert op de ruim 3.100 personages die de top 100 best bezochte films van 2021 bevolkten.

Opmerkelijk is wel dat de vrouwelijke representatie meer divers wordt. In 2020 was 71% van de sprekende rollen weggelegd voor witte vrouwen. Een jaar later was dat aandeel gedaald tot 60,6%. Dat vertaalt zich in een gestegen aandeel voor zwarte, latina, Aziatische en native American actrices. Die verschuiving is echter te danken aan een handvol films als Encanto, West Side Story, Cry Macho, Minari en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Wat ook uit de cijfers naar voren kwam is dat vrouwelijke hoofdrolspelers het meest voorkomen in drama (36%), gevolgd door horror (21%), geanimeerde speelfilms (18%), actiefilms (14%), komedies (7%) en documentaires (4%). Als de film gemaakt wordt door een vrouwelijke regisseur of een vrouw is verantwoordelijk voor het script neemt de kans op vrouwelijke rollen aanzienlijk toe.

Lauzens cijfers vertonen grote gelijkenis met de uitkomsten van Beter is nog niet goed, het onderzoek dat onlangs in Nederland is uitgevoerd door de stichting Vrouwen in Beeld. Daaruit bleek zeven op de tien rollen en functies in Nederlandse filmproducties worden vervuld door mannen. Op 28 april wordt tijdens een conferentie in Eye gezocht naar mogelijkheden om hier verandering in te brengen.

Bron: de Filmkrant