Subsidie stimu­leert uit­gaven film­pro­duc­ties: €697 miljoen in zeven jaar

Voor iedere euro die het Filmfonds via het Netherlands Film Production Incentive toekent, wordt €4,22 uitgegeven aan productie in Nederland. De stimuleringsmaatregel heeft op die manier in de afgelopen zeven jaar €697 miljoen naar de Nederlandse filmindustrie laten vloeien.

Dat blijkt uit de Monitor Economische Effecten van de Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland, die vandaag is gepubliceerd.

De Netherlands Film Production Incentive werd in 2014 ingevoerd. Een productiemaatschappij kan een financiële bijdrage tot 35% van de productiekosten ontvangen mits die aantoonbaar worden besteed in Nederland. Met deze zogenaamde cash rebate werd Nederland in één klap een stuk aantrekkelijker als locatie om films te maken. In de periode van juli 2014 tot en met december 2021 kregen 542 producties een bijdrage. Een meerderheid daarvan, 311 in totaal, betrof internationale coproducties.

In 2017 werd de regeling uitgebreid naar high-end tv-series. Hiermee ontvingen 65 producties een financiële bijdrage van in totaal €39,5 miljoen. Dat resulteerde in €161,1 miljoen aan productie-uitgaven in Nederland, waarvan €133,4 miljoen direct gerelateerd is aan de regeling.

De stimuleringsmaatregel voor tv-series was van tijdelijke aard en is recent weer gestopt. Het Filmfonds hoopt nu dat de positieve resultaten het Ministerie van OCW ervan overtuigen dat verlenging zinvol en gewenst is. Daar wordt in de loop van het jaar een beslissing over genomen.

Bron: De Filmkrant