Russische bioscopen krijgen geen Hollywoodfilms meer

Enkele Amerikaanse filmstudio’s nemen stelling tegen de brute invasie van Russische troepen in Oekraïne. Grote Hollywoodfilms worden voorlopig niet uitgebracht in Rusland.

Disney was de eerste studio die stappen zette uit protest tegen de agressieve oorlogsdaad van president Poetin. De Pixar animatiefilm Turning Red zou 10 maart uitgaan in de Russische bioscopen. Maar Disney heeft daar voorlopig een streep door gezet.

Disney zegt de situatie in de gaten te blijven houden, waardoor ook de release van Doctor Strange 2 en Lightyear in Rusland niet zeker is.

Ook Warner Bros. en Sony hebben inmiddels bekendgemaakt de uitbreng van hun films in het land van Poetin stil te leggen. Sony staat op het punt Morbius internationaal uit te brengen. Warner Bros. heeft The Batman in het land voor nu teruggetrokken.

Het vertonen van buitenlandse films in Russische bioscopen brengt sowieso problemen met zich mee. Omdat enkele grote Russische banken als gevolg van het wereldwijde sanctiepakket uit het betalingssysteem SWIFT zijn gegooid, kunnen niet alle bioscopen de filmhuur van de Hollywoodstudios betalen.

Ook in Rusland zelf is verzet tegen de oorlog. De voorzitter van de Russische vereniging van bioscoopondernemers, Oleg Berezin heeft zijn functie neergelegd uit protest tegen de Russische invasie. Ook Russische filmmakers keren zich tegen de oorlog en roepen de inwoners van Rusland op ‘Nee’ te zeggen tegen de oorlog.

Bron: Holland Film Nieuws