Europese film- en bioscooporganisaties steunen Oekraïne

Bioscopen in Europese landen scharen zich achter hun collega’s in Oekraïne en verklaren zich solidair met de inwoners van het land. Dat blijkt uit de verklaring van de Europese bioscooporganisatie UNIC. Ook de European Film Academy steunt Oekraïne en zegt Russische films te boycotten.

De Union Internationale des Cinémas, kortweg UNIC, vertegenwoordigt de belangen van bioscoopondernemers in 39 Europese landen. Daaronder bevinden zich ook ondernemers in Oekraïne en Rusland. In een verklaring laat de organisatie weten achter Oekraïne én de internationale maatregelen te staan die ertoe leiden dat het bloedvergieten stopt.

‘There is no division in our minds between our mission to promote the cultural value of cinema-going and our desire to encourage European unity and celebrate the diversity of different European territories. This attack on all of those principles is therefore to be steadfastly resisted and we wholeheartedly support any measures taken by the international community quickly to bring this bloodshed to an end.’

Ook zegt UNIC toe de Oekraïense collega’s te zullen helpen bij de wederopbouw van de bioscopen als de tijd daar is.

De European Film Academy, die jaarlijks de Europese filmprijzen uitreikt en opkomt voor makers in Europa, veroordeelt in een krachtige verklaring de oorlog die Rusland is begonnen tegen het buurland. Het heeft al besloten Russische films dit jaar uit te sluiten van de European Film Awards.

Het zegt verder filmmakers te blijven steunen ‘die ons geloof in menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en mensenrechten delen’. Ook stelt de Academy, die wordt geleid door CEO en president Matthijs Wouter Knol: ‘We erkennen en hebben grote waardering voor de Russische filmmakers, die zich uitspreken tegen deze oorlog. Maar met het oog op een brute en ongerechtvaardigde aanval, moeten we onze zusters en broeders in Oekraïne steunen, wier leven op het spel staat.’

Bron: Holland Film Nieuws