LGBTQ+-vertegenwoordiging op tv hoger dan ooit

De vertegenwoordiging van de LGBTQ+-gemeenschap op televisie was in het seizoen van 2021-2022 hoger dan ooit, zo blijkt uit het jaarlijkse Where We Are on TV-rapport van GLAAD.

Volgens de mediaorganisatie zijn 11,9 procent van de vaste personages in series dit programmaseizoen LGBTQ+-personages. Dat is goed voor een stijging van 2,8 procent ten opzichte van vorig jaar en een recordhoogte in de televisiegeschiedenis, schrijft Variety.

De cijfers
Uit het onderzoek van dit jaar bleek dat van de 775 vaste seriepersonages, die tussen mei 2021 en juni 2022 in een televisieprogramma zijn of zullen verschijnen, 92 personages LGBTQ+ zijn. GLAAD telde nog eens 49 terugkerende LGBTQ+-personages op tv, wat een totaal van 141 maakt.

Dit jaar zijn er 42 vaste en terugkerende transgenderpersonages in de tv-uitzendingen, kabel en streaming, een stijging ten opzichte van de 29 van vorig jaar. Deze personages (20 transvrouwen, 14 transmannen en 8 non-binaire transpersonen) komen voor in 25 drama’s en 11 komedies. GLAAD merkt ook op dat er nog eens 17 non-binaire personages zijn die niet trans zijn.

Vrouwen aan de top

Wat streaming betreft, heeft GLAAD zijn verslag dit jaar uitgebreid met niet alleen de streamingdiensten Netflix, Hulu en Amazon Prime Video, maar ook Apple TV+, Disney+, HBO Max, Peacock en Paramount+. Onder de scripted programma’s op deze acht platforms, telde GLAAD 245 vaste LGBTQ+-personages en 113 terugkerende LGBTQ+-personages.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Where We Are on TV-rapport vormen lesbische personages de meerderheid met 40 procent (56 personages), een stijging van zes punten ten opzichte van vorig seizoen. Homoseksuele mannen vertegenwoordigen 35 procent (49 personages), een daling van vijf punten ten opzichte van vorig jaar, terwijl de vertegenwoordiging van biseksuelen met één punt is gestegen, tot 19 procent (27 personages).

Benchmark
Uit het rapport blijkt ook dat de rassendiversiteit van LGBTQ+-personages op digitale tv en streaming is toegenomen, maar op kabel is afgenomen. Met 58 procent is het aandeel van LGBTQ+-personen van kleur groter dan het aantal blanke LGBTQ+-personen op tv. De vertegenwoordiging van LGBTQ+-personen van kleur steeg naar 49 procent op de streamingdiensten, waarmee de benchmark van GLAAD wordt benaderd dat alle platforms ervoor moeten zorgen dat ten minste de helft van de LGBTQ+-karakters ook niet-blank zijn.

Terwijl er vorig jaar op alle platforms drie personages waren met hiv (die allemaal voorkwamen in de reeks Pose van FX), telde GLAAD er dit jaar echter slechts twee: Michael in Netflix’ Dear White People en Sai in de reeks Ordinary Joe van NBC.

Lees het volledige rapport hier.

Bron: Spreekbuis