Nederlands succes op 72e Berlinale


Donderdag zijn de prijzen uitgereikt op de Berlinale en daar zaten ook Nederlandse winnaars bij. Myanmar Diaries, geproduceerd door ZINdoc, won zowel de prijs voor Beste Documentaire als de Amnesty International Film Award. Ook eindigde de film op de derde plaats van de publieksprijs van de Panorama-sectie. In de competitie voor jeugdfilms won Vlekkeloos van Emma Branderhorst een Kristallen Beer en kreeg Shabu van Shamira Raphaëla een eervolle vermelding.

De documentairejury van Berlijn noemde Myanmar Diaries een ‘superb film’, en de Amnesty-jury sprak van een ‘deeply courageous film’. In de documentaire tonen anonieme filmers het dagelijks leven onder de strenge militaire dictatuur in Myanmar. Cinema Delicatessen zal de documentaire op 22 mei uitbrengen.

De 72e editie van de Berlinale was wegens corona ingekort, maar kon wel fysiek gehouden worden. De Gouden Beer voor Beste Film werd dit jaar gewonnen door het Catalaanse boerendrama Alcàrras van Cara Simón, dat geheel met amateuracteurs werd gedraaid. De Grote Juryprijs ging naar het Koreaanse zwart-witdrama The Novelist’s Film van Hong Sang-soo. Claire Denis won de Regieprijs voor het relatiedrama Avec Amour et Acharnement.

Bron: Holland Film Nieuws