Nieuwe regeling Filmfonds helpt arthousedistributeurs

Filmdistributeurs die een buitenlandse arthousefilm of documentaire willen uitbrengen in de Nederlandse theaters kunnen daar vanaf dit jaar een ondersteunende bijdrage voor aanvragen bij het Nederlands Filmfonds. Het fonds heeft de regeling deze week bekendgemaakt.

Alleen films die zijn geselecteerd voor een internationaal filmfestival komen voor de subsidie in aanmerking. Het Filmfonds heeft een lijst van festivals die al zodanig worden aangemerkt. Het gaat om ‘uitgesproken, artistieke, kwalitatieve en onderscheidende internationale filmproductie(s)… met een toegevoegde waarde voor de filmcultuur in Nederland’, zo valt te lezen op de site van het fonds.

Het Filmfonds heeft in totaal 150.000 euro klaarliggen voor de regeling. Er zijn drie indienrondes: in februari, mei en september van dit jaar. Een distributeur mag in de basis per ronde maar een aanvraag indienen. Voor 2022 wordt er – waarschijnlijk vanwege de huidige situatie van de sector – gelijk een uitzondering gemaakt. Dit jaar mogen er twee aanvragen per distributeur worden ingediend.

De film moet door de distributeur zelf zijn aangekocht en uitgebracht. Subdistributeurs kunnen geen beroep doen op de regeling. Ook mag er maximaal 15% van het geld gebruikt worden voor overhead en personeel en moet de distributeur minimaal 20% van de marketing- en printkosten zelf betalen (in 2022 wordt de lat gelegd op 10%).

Bron: Holland Filmnieuws