Culturele en creatieve sector weer open in drie stappen

Afeglopen dinsdag 15 februari heeft het kabinet aangekondigd dat ‘alles weer open kan, in drie stappen’. Iedereen die in de culturele en creatieve sector werkt is verheugd om (bijna) zonder beperkingen weer aan de slag te kunnen en het publiek te kunnen verwelkomen. In de afgelopen 2 jaar zijn we gedurende vier perioden helemaal dicht geweest, en tussendoor alleen open onder strenge voorwaarden. Velen hebben naar dit moment uitgekeken.

Op het eerste gezicht lijken we deze donkere periode nu te kunnen afsluiten. De boot ligt in de haven. Nu nog aanleggen en iedereen veilig de loopplank af. En ook die laatste stappen vergen stuurmanskunst. De Taskforce culturele en creatieve sector vraagt in dat licht aandacht voor de volgende zaken.

Grens van 500 personen voor 1G is willekeurig
Vanaf 25 februari gaat 1G gelden voor concerten, festivals en evenementen die binnen plaatsvinden met meer dan 500 ongeplaceerde bezoekers. Dus alleen toegang met een negatieve test. De Taskforce culturele en creatieve sector vindt die grens van 500 willekeurig, zeker als er straks nergens meer anderhalve meter afstand hoeft te worden gehouden. Ook kan 1G tot vraaguitval leiden, bijvoorbeeld omdat het bezoekers te veel moeite kost om eerst te gaan testen. De taskforce roept het kabinet dan ook op om 1G zo snel als verantwoord is los te laten.

Het publiek is niet in een keer terug
Om verschillende redenen zal nog niet al het publiek meteen terugkeren. Dit geldt voor meerdere onderdelen in de culturele sector. De taskforce vraagt het kabinet om compensatie te verlenen voor de inkomstenderving als gevolg daarvan, in ieder geval om de periode tot aan het herstelpakket te overbruggen. Dit herstelpakket wordt bij de Voorjaarsnota vastgesteld, dus zal pas rond juni a.s. beschikbaar zijn.

Perspectief en voorspelbaarheid blijven nodig
Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang de nog geldende beperkingen zullen gaan duren. De taskforce roept het kabinet nogmaals op om helder en voorspelbaar te zijn over de marsroute die het aanhoudt als het gaat om het gebruik van maatregelen zoals 1G (nu en in toekomst). Neem hierbij het eerder gepresenteerde Openingsplan met routekaart van de Taskforce culturele en creatieve sector serieus als uitgangspunt.

Bron: Kunsten ’92