Competitiewinnaars en awards IFFR 2022

De competitiewinnaars van de 51ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn bekendgemaakt tijdens de IFFR Awards Ceremony op 2 februari. Ook de IFFR Pro Awards werden uitgereikt. De Tiger Award ging naar EAMI van de Paraguayaanse filmmaker Paz Encina. Excess Will Save Us van de Franse filmmaker Morgane Dziurla-Petit en To Love Again van de Chinese Gao Linyang wonnen beiden Special Jury Awards. De VPRO Big Screen Award ging naar Kung Fu Zohra van de Franse filmmaker Mabrouk El Mechri.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “We zijn buitengewoon trots op de diversiteit van de selectie van films in de Tiger Competition dit jaar. Hoewel we genoodzaakt werden onze 51ste editie online te houden waren we vastberaden om de geselecteerde competitiefilms een podium te bieden voor de pers en filmindustrie. We kunnen niet wachten om deze geweldige films later in het jaar alsnog met het publiek te delen zoals bedoeld: op het grote scherm en in aanwezigheid van de filmmakers. Van harte gefeliciteerd aan alle winnaars.”

De jury van de Tiger Competition, bestaande uit Zsuzsi Bankuti, Gust Van den Berghe, Tatiana Leite, Thekla Reuten en Farid Tabarki, zei het volgende over Tiger Award-winnaar EAMI: “We waren unaniem geraakt door deze krachtige film. De regisseur en het team hebben een sterk verhaal neergezet dat niet alleen in visueel en poëtisch opzicht overtuigt, maar ook een politieke laag heeft. De film laat licht schijnen op de massamoorden op inheemse stammen wereldwijd, gezien vanuit het lot van de Paraguayaanse Ayoreo-Totobiegosode. Deze film liet ons dromen en schudde ons tegelijkertijd wakker.”

De Ammodo Tiger Short Awards gingen naar Becoming Male in the Middle Ages van de Portugese filmmaker Pedro Neves Marques, Nazarbazi van de Iraanse filmmaker Maryam Tafakory en Nosferasta: First Bite van de Amerikaanse filmmakers Bayley Sweitzer en Adam Khalil. IFFR heeft bovendien Becoming Male in the Middle Ages genomineerd voor de categorie korte film van de European Film Awards (EFA).

De jaarlijkse Robby Müller Award werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt en ging naar de Thaise cinematograaf Sayombhu Mukdeeprom. De FIPRESCI Award ging naar To Love Again van de Chinese filmmaker Gao Linyang. De KNF Award is gewonnen door de Amerikaanse filmmaker Jon Rafman voor zijn korte film Punctured Sky.

Hieronder een overzicht van alle winnende films.


Tiger Competition
De Tiger Competition is IFFR’s podium voor opkomend filmtalent. Dit jaar deden 14 geselecteerde titels mee aan de competitie. De drie prijzen zijn de Tiger Award ter waarde van €40.000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10.000.

Winnaar van de Tiger Award: EAMI van Paz Encina

Winnaars van de Special Jury Awards: Excess Will Save Us van Morgane Dziurla-Petit en To Love Again van Gao Linyang

Big Screen Competition
De Big Screen Competition biedt een brede kijk op cinema en slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilm. Dit jaar waren 9 films geselecteerd. IFFR vroeg een publieksjury om hieruit de winnaar van de VPRO Big Screen Award te kiezen. De winnende film krijgt gegarandeerd een bioscooprelease in Nederland en wordt uitgezonden op televisie door VPRO en NPO. Aan de prijs is een geldbedrag van €30.000 verbonden dat in gelijke delen wordt verdeeld tussen de regisseur en de distributeur van de film.

Jury: Louk Haffmans, Karen Kroese, Eva Langerak, Mylaine Roelofs en Alex Spaanderman

Winnaar van de VPRO Big Screen Award: Kung Fu Zohra van Mabrouk El Mechri

Robby Müller Award
De Robby Müller Award eert een ‘beeldmaker’ (director of photography, regisseur of videokunstenaar) die werkt in de geest van de Nederlandse cinematograaf Robby Müller. De Award is een samenwerking tussen IFFR, de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) en Andrea Müller-Schirmer, Robby Müllers echtgenote.

De gevierde Thaise cinematograaf Sayombhu Mukdeeprom ontving op IFFR 2022 de derde Robby Müller Award.

Ammodo Tiger Short Competition
In de Ammodo Tiger Short Competition namen 16 films tussen de 1 en 63 minuten lang deel aan de competitie. Die bestaat uit drie gelijkwaardige prijzen ter waarde van €5.000.

Jury: Tim Leyendekker, Nduka Mntambo en Rieke Vos

Winnaars van de Ammodo Tiger Short Awards: Becoming Male in the Middle Ages van Pedro Neves Marques; Nazarbazi van Maryam Tafakory en Nosferasta; First Bite van Bayley Sweitzer en Adam Khalil.

Daarnaast nomineerde IFFR Becoming Male in the Middle Ages van Pedro Neves Marques voor de categorie korte film van de European Film Awards (EFA).

FIPRESCI Award
Een jury van internationale journalisten aangesloten bij de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique reikten de FIPRESCI Award uit aan hun favoriete film uit de Tiger Competition.

Jury: Andrea Crozzoli, Diego Faraone, Ronald Glasbergen, Ana Sturm en Mikhael Essam Zakarea

Winnaar van de FIPRESCI Award: To Love Again van Gao Linyang

KNF Award
Een jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten reikten de KNF Award uit aan hun favoriete film uit de Ammodo Tiger Short Competition.

Jury: Fritz de Jong, Joyce Roodnat en Clementine van Wijngaarden

Winnaar van de KNF Award: Punctured Sky van Jon Rafman

IFFR Pro Awards

De IFFR Awards Ceremony was ook het slotakkoord van de 39ste editie van CineMart, dat een online podium bood aan 28 projecten in ontwikkeling, waaronder zeven BoostNL-projecten en vijf Immersive-projecten. In totaal werden zeven prijzen uitgereikt.

Hoofd IFFR Pro Marit van den Elshout: “Onze plannen voor een fysiek festival moesten dit jaar plotseling op de schop en dat maakte het organiseren van IFFR Pro Days een nog grotere uitdaging dan vorig jaar. We richtten al onze aandacht op een sterk en gestroomlijnd programma. De vijf IFFR Pro Dialogue-sessies gingen voorbij aan ‘het nieuwe normaal’ van de pandemie en blikten vooruit op ‘het nieuwe mogelijke’. Die optimistische kijk naar voren werd belichaamd door de geweldige aanstormende talenten die de IFFR Pro Awards in de wacht sleepten. Onze missie blijft altijd: het tot bloei laten komen van buitengewone talenten.”

Eurimages Co-production Development Award
Eurimages is het fonds van de Raad van Europa ter ondersteuning van onafhankelijke film. De Eurimages Co-production Development Award is een prijs van €20.000 voor het beste CineMart-project dat in Europese co-productie tot stand komt.

Jury: Babak Jalali, Jelena Mitrovic en Elena Kotová

Winnaar: Leave the Door Open, Judita Gamulin, geproduceerd door Eclectica (Kroatië)
Eervolle vermelding: Love #NoFilter, Mikael Bundsen, geproduceerd door Kjellson & Wik (Zweden)

Filmmore Post-production Award
Filmmore is een postproductiebedrijf met vestigingen in Amsterdam, Brussel en Luxemburg. Met de Filmmore Post-production Award belonen zij een CineMart-project in natura met postproductiewerk ter waarde van €7.500.

Jury: Annamaria Lodato, Julie Savary, Boelie Vis en Erik Glijnis

Winnaar: Nightsong, Maya Da-Rin, geproduceerd door Tamanduá Vermelho & Still Moving (Brazilië/Frankrijk)

ArteKino International Award
De ArteKino International Award is een prijs ter waarde van €6.000 voor de ontwikkeling van een buitengewoon filmproject. De prijs gaat naar de producent van het project en wordt betaald uit het filmfonds van het Europese cultuurkanaal Arte.

Jury: Annamaria Lodato, Julie Savary, Boelie Vis en Erik Glijnis
Winnaar: Sorella di Clausura, geproduceerd door microFILM & Dunav 84 (Roemenië/Servië)

Wouter Barendrecht Award
Deze prijs van € 5.000 wordt toegekend door CineMart in samenwerking met de Wouter Barendrecht Film Foundation. De award is vernoemd naar de in 2009 overleden Wouter Barendrecht, voormalig hoofd van CineMart, medevoorzitter van Fortissimo Films en IFFR-programmeur. In aanmerking komen CineMart-projecten van filmmakers onder de 35 jaar oud die tot nu toe niet meer dan drie films hebben gemaakt.

Jury: Nelleke en Ellis Driessen
Winnaar: Mother of Gold, Madiano Marcheti, geproduceerd door Multiverso Produções (Brazilië)

4DR Studios Award
4DR Studios is een volumetric video capture-studio uit Eindhoven. Vertegenwoordigers van 4DR reiken twee 4DR Studios Awards uit aan excellente immersieve projecten die zijn gepresenteerd op CineMart. De eerste prijs bestaat uit studiotijd, de tweede prijs is een op maat gemaakte workshop.

Jury: Natasja Paulssen en Steye Hallema

Eerste prijs: Confident, Jérôme Blanquet, Bertrand Jeandel, geproduceerd door Maneki Films & Wise Bird (Frankrijk)
Tweede prijs: Duchampiana VR, Lilian Hess, geproduceerd door Tchikiboum (Frankrijk/Duitsland)

IFFR Young Selectors Award
IFFR Young Selectors zijn creatieve en ambitieuze Rotterdammers die het festival lokaal promoten door filmtips te geven en evenementen te organiseren. Dit jaar kozen zij op basis van de Spotlight-presentaties het CineMart-project uit dat zij het liefst gemaakt willen zien worden. Dit project ontvangt €2.500.

Jury: Nica Bol en Zoë van der Kust
Winnaar: Love on Trial, Koji Fukada, geproduceerd door knockonwood Inc. & Survivance (Japan/Frankrijk)

Dutch Post-production Award
De Dutch Post-production Award is een samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds, het Hubert Bals Fonds, en de Netherlands Post-production Alliance. Dit jaar reikte een onafhankelijke jury een prijs ter waarde van €50.000 uit aan een door het HBF gesteund project. Dit geld mag worden besteed aan postproductie in Nederland.

Winnaar: This City is a Battlefield, Mouly Surya, geproduceerd door Cinesurya (Indonesië)

Competitiefilms binnenkort in de bioscoop

De films uit de Tiger Competition, Big Screen Competition en Ammodo Tiger Short Competition waren tijdens IFFR 2022 alleen online beschikbaar voor geaccrediteerde pers en filmprofessionals. Het festival gaat deze films later in het jaar alsnog in verschillende Nederlandse bioscopen vertonen.

Bron: Persbericht IFFR