Nieuwe Cinescoop-regeling Filmfonds van start

Vanaf 27 januari kunnen aanvragen ingediend worden voor de nieuwe Cinescoop-regeling van het Filmfonds, de opvolger van Telescoop en Dutch Crossover. Met Cinescoop wil het Filmfonds de realisering van ambitieuze speelfilms en animatiefilms stimuleren. Projecten moeten een overtuigende culturele meerwaarde hebben, makers moeten zich al eerder internationaal bewezen hebben.

Het Filmfonds heeft per 1 januari 2022 een ruimer budget beschikbaar voor de selectieve bijdragen aan Nederlandse speelfilmproducties. Zwaartepunt ligt daarbij steeds meer op kwaliteitsproducties. Twaalf reguliere speelfilmprojecten kunnen per jaar maximaal 750.000 ontvangen, vier low budgetfilms krijgen elke 450.000. Voor nieuw regietalent wordt twee keer 850.000 vrijgemaakt.

In totaal vier speelfilms met een hoog ambitieniveau kunnen aanspraken maken op de Cinescoop-regeling, voor een bedrag van 1,8 miljoen euro bij een productiebudget van 3 miljoen. De prioriteit wordt gegeven aan oorspronkelijke filmplannen met een overtuigende culturele meerwaarde, waaronder kinder- en jeugdfilms. De aanvrager is een onafhankelijke productiemaatschappij die minstens twee jaar in Nederland of in een lidstaat van de EU aktief is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert.

De producent heeft aantoonbare kennis en ervaring en is hoofdverantwoordelijk geweest voor het realiseren van minimaal één speelfilm met een bioscoopuitbreng in Nederland. Het is niet dezelfde persoon als de regisseur of scenarist van de film. De regisseur heeft tenminste één in de Nederlandse bioscoop uitgebrachte speelfilm op zijn of haar naam staan. De eerste deadline voor de regeling staat op maandag 28 maart 2022.

De laatste toekenning binnen de regeling Dutch Crossover was afgelopen december Youri van Sander Burger en producent Volya Films, makers van De veroordeling. Het is een film over de vriendschap tussen concertpianist Youri Egorov en schrijver Jan Brokken.

Bron: Holland Film Nieuws

B