Update Covid 19 protocol voor de audiovisuele sector vanaf 15 januari: versie 7.1

Vanaf 15 januari 2022 is een geactualiseerde versie van het COVID-19 Protocol beschikbaar. Omdat het alleen een wijziging betreft in de preambule draagt deze eerste versie van 2022 nummer 7.1. Het protocol (NL + EN) is ook online beschikbaar via deze link.

Afgelopen vrijdag werd aangekondigd dat Nederland langzaam van het slot gaat. Dat geldt nog niet voor de cultuursector; er mag dan ook nog steeds géén publiek worden ontvangen bij opnames van audiovisuele producties. Het kabinet laat (uiterlijk) dinsdag 25 januari weten of het versoepeling van maatregelen voor de cultuursector en horeca toestaat.

Ten aanzien van de nieuwe maatregelen is het belangrijk dat u goed let op de uitbreiding van de verplichting en het advies om een mondkapje te dragen, en de uitzondering hierop voor opnames van audiovisuele producties. Onderstaande informatie is uiteraard ook opgenomen in de preambule van het protocol:

Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar op alle publieke locaties, zoals de supermarkt, in het openbaar vervoer en ook in het onderwijs. Daarnaast is het advies dat u binnen en buiten een mondkapje draagt wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ook op de werkvloer kan het dragen van een mondkapje worden verplicht.

Zorg dat het mondkapje altijd de neus, mond en kin bedekt. Gebruik geen zelfgemaakte en stoffen mondkapjes. Wegwerpmondkapjes, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen, worden geadviseerd. Medische mondkapjes (minimaal type II) hebben de voorkeur.

Onder voorwaarden geldt voor beeld- en geluidsopnames een uitzondering op de mondkapjesplicht. Zijn er opnames op een plek waar het dragen van een mondkapje wettelijk verplicht is – bijvoorbeeld in het openbaar vervoer? Dan geldt deze verplichting niet voor:

  • personen die op zo’n plek deelnemen aan de opname van professionele audiovisuele producties, zoals speelfilms, documentaires en series;
  • opnames van radio- en televisieprogramma’s en online videocontent ten behoeve van publieke en commerciële mediaorganisaties zoals omroepen.

De uitzondering betreft alleen personen die feitelijk in beeld of op geluid komen zoals acteurs, actrices, presentatoren, kandidaten, deskundigen, juryleden en figuranten. De uitzondering geldt niet voor publiek en personen die achter de schermen meehelpen aan de opname, zoals een cameraman, geluidsman of regisseur. Verder geldt de uitzondering alleen tijdens de opname.

Namens de bureaus van NCP en NAPA en de werkgroep onder leiding van Doreen Boonekamp.

B