De Taskforce culturele en creatieve sector presenteert openings- en herstelplan aan het kabinet en Den Haag

Terwijl Nederland ondanks sterk oplopende besmettingscijfers deels van het slot is afgegaan, zit de cultuursector in de hoek waar de klappen vallen. Bioscopen, filmtheaters, schouwburgen en musea zijn nog steeds dicht terwijl winkels onder voorwaarden weer open zijn. Naast Kapsalon Theater als ludieke actie en een paginagrote advertentie in de landelijke dagbladen komt het collectief Kunsten 92 vandaag met een plan om de culturele en creatieve sector ‘wendbaar en weerbaar’ uit de coronacrisis te laten komen. Een ‘stoplichtmodel’ waarbij maatregelen worden getroffen bij verschillende risiconiveaus is onderdeel van dat plan.

In het plan van de Taskforce culturele en creatieve sector van Kunsten 92 worden in totaal zes maatregelen voorgesteld om de sector weer op de been te helpen. Daarbij richt men op een opening van bioscopen, theaters, musea en presentatie-instellingen vanaf 26 januari.

De Taskforce, waar ook de vereniging van bioscopen en filmtheaters (NVBF) en de vereniging van filmdistributeurs (NVPI/FDN) deel van uitmaken, heeft onder meer een model ontwikkeld waarbij theaters en musea gewoon open kunnen gaan en kunnen blijven afhankelijk van de verschillende niveaus van risico. Elke fase in dit ‘stoplichtmodel’ kent zijn eigen pakket aan maatregelen.

Maar de groep van belangenvertegenwoordigers uit de culturele en creatieve sector wil het kabinet met het plan niet alleen een oplossing voor de korte termijn aanbieden, maar ook voor de lange termijn.

Het is de sector namelijk duidelijk dat de coronacrisis grote schade heeft aangericht. Daarom moet er ‘een robuust pakket met herstelmaatregelen’ komen voor de sector ‘gericht op terugkeer van publiek, behoud van makers/artiesten/zzp’ers, herstel van programma-aanbod.’

Vandaag wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam om 16:00 uur een bijeenkomst georganiseerd waar vertegenwoordigers uit de cultuursector hun stem laten horen. Dit zal live te volgen zijn. Vue-directeur en NVBF-bestuurder Ron Sterk zal namens de bioscoopsector zijn licht op de zaak laten schijnen.

Er zal ook live worden geschakeld naar locaties in het land waar op dat moment de acties Kapsalon Theater en Museum Gym plaatsvinden, de ludieke acties van de cultuursector om theaters en musea voor een dag om te bouwen tot kapperszaak of sportschool. Tijdens een knipbeurt zal de bezoeker worden getrakteerd op een optreden. Ook CCXL in CineCity Vlissingen doet mee aan de actie. René Mioch is daar aanwezig als presentator/host. Diverse burgemeesters, waaronder Femke Halsema uit Amsterdam, hebben aangekondigd tegen de actie te zullen optreden, hetgeen tot extra boosheid in de cultuursector heeft geleid.

Lees het volledige voorstel van de Taskforce hier.

Bron: Holland Film Nieuws