René Mioch wint Zilveren Roos 2022

De stichting Jan Nijland Zilveren Roos reikt jaarlijks de prijs uit aan een persoon of organisatie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld. Volgens het juryrapport is Mioch een icoon geworden van de Nederlandse cinematografie vanwege ‘zijn aanstekelijk enthousiasme en interesse voor film, vooral in de filmmakers vóór en achter de camera alsmede de vele door hem gemaakte en gepresenteerde filmprogramma’s.’

Bij de Jan Nijland Zilveren Roos hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. Eerdere winnaars waren Paul Verhoeven, Lauge Nielsen en in 2018 uw eigen Holland Film Nieuws.

De aanmoedigingsprijs het Zilveren Roosje, plus een geldbedrag van vijfduizend euro, werd toegekend aan de Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion. Deze instelling zorgt er al sinds de oprichting in 1945 voor dat studenten werkervaring kunnen opdoen bij het professionele filmtheater Kriterion in Amsterdam en zo een kweekvijver heeft gevormd voor mensen die daarna door zijn gegroeid naar andere takken van de film- en bioscoopbranche.

Bron: Holland Film Nieuws