Quo vadis, Aida? grote win­naar Euro­pean Film Awards

Quo vadis, Aida? was afgelopen weekend de grote winnaar bij de jaarlijkse uitreiking van de European Film Awards. De film werd uitgeroepen tot beste Europese film van het jaar. Hoofdrolspeler Jasna Duricic won de prijs voor beste actrice, regisseur Jasmila Zbanic kreeg de onderscheiding voor beste regisseur.

Quo vadis, Aida? gaat over een vrouw die in 1995 als tolk werkt voor de blauwhelmen in Sebrenica, de moslimenclave waar uiteindelijk ruim 8000 mensen worden vermoord. Ze doet er alles aan om haar zoon uit handen van de Bosnische Serviërs te houden. De film is een Nederlandse coproductie.

In de categorie Beste Acteur ging de prijs naar Anthony Hopkins. Hij werd onderscheiden voor zijn rol in The Father, waarin de 83-jarige acteur een dementerende man speelt die zich verzet tegen het idee niet meer zelfstandig te kunnen wonen. Ook de scenaristen van The Father, Florian Zeller en Christopher Hampton, vielen in de prijzen.

De ‘Europese Oscars’ werden dit jaar weer uitgereikt in Berlijn. Vanwege het oprukkende omikronvirusvariant was het gala omgevormd tot een hybride evenement met videoverbindingen en vooraf opgenomen boodschappen.

Bron: De Filmkrant