Het Filmfonds verbreedt Garantieregeling Pandemie naar televisiedocumentaires en dramaseries

Ingegeven door de aanhoudende impact van het coronavirus en de urgente situatie in de film en av-sector verbreedt het Filmfonds met ingang van 1 januari 2022 de huidige garantieregeling voor film naar televisiedocumentaires en dramaseries van onafhankelijke producenten, ook als deze verder zonder steun van het Filmfonds tot stand komen. Daarnaast continueert het Filmfonds in 2022 de Steunmaatregel Productie die producenten in staat stelt om corona-proof te draaien.

Met de Garantieregeling Pandemie 2022 wordt onafhankelijke producenten financiële zekerheid geboden om onverzekerbare kosten die ontstaan door de coronapandemie te kunnen dekken. Dit kan gaan om bijvoorbeeld de gevolgen van beperkende coronaregelgeving vanuit de overheid of uitval van regisseur, essentiële crew- of castleden of hoofdpersonen als gevolg van de pandemie. Met ingang van 2022 vallen niet alleen de door het Filmfonds gesteunde films en series onder de garantieregeling, maar ook, als eerste vervolgstap, documentaires en dramaproducties van de publieke omroep. Daarbij zal van door fondsen gesteunde producties tot 150.000 euro geen afdracht worden gevraagd, zodat deze automatisch toegang hebben tot de garantieregeling. Tegelijkertijd continueert het Filmfonds in 2022 de Steunmaatregel Productie, die bedoeld is om veilige werkomstandigheden op de filmset te creëren.

‘Als Filmfonds willen we onafhankelijke producenten en makers zoveel mogelijk rust en zekerheid bieden in deze turbulente tijden.’, zegt directeur Bero Beyer. ‘Bovendien werken de meeste professionals zowel voor film als TV. Door onze garantieregeling ook voor televisiedocumentaires en dramaproducties van de publieke omroep beschikbaar te stellen, willen we de audiovisuele sector een extra steun in de rug geven.’

Het Filmfonds is op 1 juli 2020 gestart met de garantieregeling om de (her)start van gesubsidieerde producties na de eerste lockdown in de COVID-19 crisis mogelijk te maken. Inmiddels is deze steunmaatregel essentieel gebleken voor tal van producties en uitgegroeid tot een doorlopende regeling o.a. op basis van afdrachten vanuit de sector zelf. Naar verwachting zal een substantieel aantal producties van bovengenoemde maatregelen gebruik kunnen maken.

Bron: Het Filmfonds