Berlinale over­weegt uitstel, IFFR gaat door in nog on­be­kende vorm

De organisatie van de Berlinale (10 t/m 20 februari) overweegt het festival uit te stellen, misschien zelfs tot juni. Dat heeft vakblad Variety vernomen uit bronnen dichtbij het festival. Het International Film Festival Rotterdam, dat op de festivalkalender voorafgaat aan de Berlinale, houdt vast aan de oorspronkelijke data.

De snelle verspreiding van de Omicron-coronavirusvariant maken scherpere maatregelen in Duitsland waarschijnlijk. Dan zou de Berlinale moeten overschakelen op een virtuele variant, net zoals vorig jaar. Festivalinsiders vertelden Variety dat de organisatie dat niet ziet zitten en per se een live editie wil.

De eerste geruchten over uitstel begonnen vorige week te circuleren toen Medienboard, het film- en tv-fonds van Berlijn, de opschorting aankondigde van het jaarlijkse gala dat nauw verbonden is met het festival. Volgens een woordvoerder van het Berlin Film Festival zijn alle voorbereidingen echter nog steeds gericht op een fysiek evenement. De hoop is dat met strengere maatregelen – de invoering van 2G – publiek nog steeds in de zaal kan zitten.

Mocht het toch tot uitstel komen dan vindt de Berlinale plaats in de lente of later, zelfs juni wordt genoemd als optie. Dat de Berlinale dan dichter op Cannes plaatsvindt, is volgens kenners geen probleem. De festivals vissen in andere filmvijvers en trekken verschillende soorten publiek.

Het International Film Festival Rotterdam meldt desgevraagd dat “IFFR 2022 gaat plaatsvinden van 26 januari tot en met 6 februari. IFFR heeft de gezondheid en veiligheid van alle bezoekers hoog in het vaandel en houdt rekening met de richtlijnen van het RIVM. In onze voorbereidingen voor het festival worden deze restricties meegenomen en op 21 december maken we bekend welke opzet IFFR 2022 zal krijgen.”

Bron: de Filmkrant