Brandbrief leidt binnen drie dagen tot bezoek van minister Van Engelshoven

De Kunstenbond schreef samen met de Creatieve Coalitie een voorstel voor passende steun en een vanmgnetregeling voor freelancers naar Kamerleden en de minister. Naar aanleiding van dit voorstel zijn de ogen eindelijk op ons gericht. De minister en verschillende media reageren direct.

Drie dagen na het verzenden van de brief kwam minister Van Engelshoven (OC&W) gisteren (donderdag 2 december) op bezoek bij de Creatieve Coalitie om in gesprek te gaan met freelancers uit de culturele en creatieve sector.

In Studio 239 in Amsterdam vertelden negen freelancers uit verschillende disciplines, waaronder ook leden van de Kunstenbond, wat het uitblijven van steun betekent voor hun beroepspraktijk.
Programmamaker Oscar Kocken verwoordde het zo: ‘Er wordt veel gesproken van trickle down, maar daar heb ik nog niets van gemerkt. Theaters en evenementenbureaus zeggen nu ook op eigen initiatief al voorstellingen af. En dan zeggen ze: we hoeven niet te betalen want we annuleren niet, we verzetten alleen. Maar dat klopt niet, op die nieuwe datum had ik anders ook gewerkt. Deze tijd krijg ik niet meer terug.
Ook sopraan Wendy Roobol lichtte toe wat het uitblijven van steun voor haar betekent. Zij treedt veel op met amateurkoren en veel van haar kerstconcerten zijn afgelast. ‘En zij hebben niet een zak geld liggen waar ze me uit kunnen compenseren.

De brief van De Creatieve Coalitie en het voorstel voor een vangnetregeling voor freelancers werden niet alleen direct opgepikt door Van Engelshoven. In verschillende media doken berichten op over de positie van freelancers in de culturele en creatieve sector met aanhoudende coronabeperkingen. Peter van den Bunder heeft het voorstel over de vangnetregeling toegelicht in het NOSjournaal. Pianist Daria van den Bercken verscheen op de opiniepagina van Het Parool. NRC berichtte over het gesprek met de minister en in Financieel dagblad verscheen een column.

Bron: De Kunstenbond