Bioscoopsector vreest extra maatregelen en roept op tot naleven coronacontrole

Bij de bioscopen, filmtheaters en filmdistributeurs groeit de zorg dat eventuele extra coronamaatregelen ook de filmsector gaan treffen. Branchevereniging NVBF roept haar leden in een interne mailing op zich strikt aan de maatregelen te houden en bezoekers echt om een coronatoegangsbewijs te vragen en hun ID te controleren.

Demissionair premier Rutte riep alle Nederlanders op 22 november na regeringsoverleg op zich echt aan de geldende coronamaatregelen te houden. 3 december gaat het kabinet bepalen of extra maatregelen nodig zijn om de stijgende besmettingscijfers te laten dalen. Demissionair minister De Jonge sluit ‘lockdown-achtige’ maatregelen niet uit. Er wordt echter wel erkend dat de effecten ‘gigantisch’ zouden zijn.

Ondertussen heeft demissionair minister Grapperhaus van justitie aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s laten weten zich ook zorgen te maken over de afnemende controle op coronatoegangsbewijzen door de horeca, sportkantine’s en bioscopen.

De minister laat regelmatig onderzoeken hoe er in de verschillende sectoren wordt gecontroleerd. Bioscopen deden dat in een eerder fase heel goed, maar dat is gaandeweg slechter geworden. Volgens Grapperhaus werd er in 17% van de geteste gevallen bij bioscopen en filmtheaters niet eens om een coronatoegangsbewijs gevraagd (dat was eerder 12%). In 72% van de onderzochte bioscoopbezoekers werd de QR-code wel gescand, maar vond er geen controle van de ID plaats (dit was eerder 85%). In 35% van de bioscoopbezoekers werd er wel goed gecontroleerd (dat was eerder 51%), zo valt in de brief te lezen. De onderzoeksmethode wordt niet toegelicht waardoor niet duidelijk is waarom de percentages niet optellen tot 100%.

Ter vergelijking: bij restaurants wordt er volgens de minister in 29% van de gevallen goed gecontroleerd (was eerder 25%). Bij sportkantines gebeurt het slechts in 20% van de gevallen.

De NVBF roept haar leden dringend op zich echt goed aan de afspraken te houden om te voorkomen dat de bioscoopsector de gevolgen gaat ondervinden van een mogelijk kabinetsbesluit.

Bron: Holland Film Nieuws