Versie 6.1 COVID-19 Protocol Audiovisuele sector

Tijdens de persconferentie van 2 november 2021 heeft het kabinet aangekondigd dat extra maatregelen worden ingevoerd vanwege het oplopend aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen van coronapatiënten. Zo wordt het dragen van een mondkapje en het gebruik van het coronatoegangsbewijs op meer plekken verplicht. De basisregels blijven onverminderd van belang, ook voor wie al volledig gevaccineerd is. Deze extra maatregelen leiden niet tot wijzigingen in het COVID-19 Protocol voor de Audiovisuele Sector. Wel is de informatie in de preambule van het protocol op enkele punten geactualiseerd. Volgende week vrijdag, 12 november besluit het kabinet of maatregelen verder aangescherpt zullen worden.

* Voor het protocol blijft het uitgangspunt dat men situaties moet beperken waar binnen 1,5 meter onderlinge afstand wordt gewerkt. Als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, schrijft het protocol voor welke aanvullende voorzorgsmaatregelen men moet treffen.
* (Uitvoerend) producenten moeten nog steeds extra kritisch zijn op de vraag voor wie het wel of niet noodzakelijk is om op de set of werklocatie aanwezig te zijn. Werk thuis tenzij het niet anders kan.

Coronatoegangsbewijs (CoronaCheck-app)
Het coronatoegangsbewijs is verplicht voor bezoekers van onder meer horeca, evenementen, culturele locaties en professionele sportwedstrijden. Degenen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten, zoals werknemers, vrijwilligers en artiesten zijn vooralsnog uitgezonderd van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.
 

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om werk- en opdrachtgevers de bevoegdheid te geven om werkenden te vragen een coronatoegangsbewijs te tonen. Op dit moment voorziet de wetgeving daar nog niet in. De werkgroep adviseert mede daarom het coronatoegangsbewijs niet te gebruiken in werksituaties. 

Preventief testen
Om risico’s op verspreiding van het virus verder te reduceren adviseert de werkgroep met klem – in aanvulling op de voorzorgsmaatregelen zoals vastgelegd in het protocol – preventief te testen: testen op aanwezigheid van het coronavirus zonder dat de betreffende persoon symptomen van COVID-19 vertoont. Dit advies geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn, of die hersteld zijn na een besmetting.
* Voor personen die betrokken zijn bij high risk-situaties is testen door middel van een PCR-test verplicht.
* Voor alle overige situaties wordt geadviseerd om preventief te testen door middel van antigeen(snel)tests, met een aanbevolen frequentie van twee maal per week.

Het protocol en de toelichting vindt u ook online: https://producentenalliantie.nl/covid-19-protocol.html  en op deze site nbf.nl/corona


Bron: werkgroep COVID-19 Protocol onder leiding van Doreen Boonekamp, en de bureaus van NCP en NAPA.

Anna