IM Herbert Curiël

Op verzoek van de nabestaanden delen wij het overlijdensbericht filmmaker Herbert H.A. Curiël. Curiël is op 27 oktober overleden op 94-jarige leeftijd. Het afscheid vindt plaats op maandag 1 november om 14:00 in de kerk van Ruigoord. Na de ceremonie is er ruimte om de familie te condoleren en wordt een toost uitgebracht op het leven van Curiël.

Herbert Curiël (1927) werkte sinds 1953 als scenarist, productie-assistent en speelde bijrollen in een aantal grote internationale films zoals Lawrence of Arabia (David Lean, 1962) en Cleopatra (Joseph L. Mankiewicz, 1963). Hij werkte in zijn jonge jaren ook mee aan buitenlandse films die in Nederland werden opgenomen, zoals Spy in the Sky! (W. Lee Wilder, 1958) en The Diary of Anne Frank ( George Stevens, 1959).

In 1970 regisseerde hij zijn eerste korte film De aktivist, over een Griekse politieke vluchteling. De Nederlandse politiek vreesde voor een verstoring van de diplomatieke verhoudingen tussen Griekenland en Nederland. Deze opschudding leverde Curiël veel gratis publiciteit op.

Curiël werd als regisseur vooral bekend met Cha Cha. De speelfilm uit 1979, met in de hoofdrollen Herman Brood en diens toenmalige vriendin Nina Hagen, geeft een inkijkje in de Amsterdamse punk-/new wave-scene van 1979. Over de film werd afgelopen zomer nog de documentaire Knockin’ on Herman’s Door gemaakt.

Curiël regisseerde ook een aantal andere films, waar onder de verfilming van Hugo Claus’ roman Het jaar van de Kreeft (1975) met Willeke van Ammelrooy en Rutger Hauer, en Rituelen (1989) met onder anderen Thom Hoffman. Curiël had zijn eigen productiemaatschappij, Black Tulip.

Over de regisseur verscheen in 2015 de documentaire Kindsoldaat van Hitler, gemaakt door Marga van Praag en Hans Polak. In de documentaire vertelt Curiël hoe zijn jeugd, als kind van twee NSB’ers, hem voor de rest van zijn leven heeft getekend. In hetzelfde jaar schonk hij zijn archief aan Filminstituut Eye die het archief beschouwde als een unieke en belangrijke aanwinst voor de Nederlandse filmgeschiedenis.

Verschillende media berichten over het markante leven en werk van deze self-made filmmaker.

  • AT5 sprak acteur Thom Hoffmann die acteerde in Rituelen (1989) en Frans Bromet die als cameraman meermaals samenwerkte met Curiël, onder tijdens de opnames van Cha-Cha. Lees verder
  • Huub van Scheers schrijft in De Volkskrant over Curiël: “Hij verfilmde Rituelen (Cees Nooteboom) en Het jaar van de kreeft (Hugo Claus) en maakte een curieuze cultfilm over Herman Brood. Misschien had Herbert Curiël (1927-2021) ook een film over zijn eigen curieuze leven moeten maken.” Lees verder