Cameravrouw Halyna Hutchins (42) neergeschoten, onderzoek gericht op wapenmeester en opnameleider

Acteur Alec Baldwin heeft vorige week donderdag een dodelijk schot gelost met een wapen dat als rekwisiet werd gebruikt op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. De cameravrouw van de film, Halyna Hutchins, is daarbij om het leven gekomen, meldt de politiekorpschef van Santa Fe.

De 42-jarige Hutchins werd per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Zij overleed dezelfde dag aan haar verwondingen. Ook regisseur Joel Souza raakte gewond aan zijn schouder. Na een korte ziekenhuisopname mocht hij thuis verder herstellen.

Baldwin vuurde op de set van de western Rust tijdens een camerarepetitie met een niet geprepareerd antiek Colt-revolver. Zo’n wapen mag op de set alleen geladen zijn met losse flodders. Het politieonderzoek naar een schietincident is vooral gericht op twee medewerkers: de 24-jarige wapenmeester Hannah Gutierrez Reed, verantwoordelijk voor alle wapens op de set, en opnameleider Dave Halls. Zij waren op de set verantwoordelijk voor de naleving van de regels en de voorbereiding van de wapens. Toen Halls het wapen aan Baldwin gaf, was het zogenaamd ‘cold’ (koud), wat betekent dat er geen echte patronen in zitten. De wapenmeester zou na het dodelijke schot de lege huls uit het wapen hebben gehaald, voordat ze het wapen aan de politie overhandigde. In het wapen bleken één echte patroon en drie losse flodders te zitten. 

Losse flodders worden op sets gebruikt om het afvuren realistischer te maken en voor de gasdruk die pistolen en (semi)automatische wapens nodig hebben om automatisch te herladen. Halls zegt achteraf dat hij de wapenmeester vooraf niet de cilinder heeft zien roteren. Daarbij opent de wapenmeester de revolver, controleert of er patronen in zitten, draait hoorbaar de cilinder en sluit het wapen weer. 

De officier van justitie heeft nog geen formele aanklachten ingediend. Zij wil eerst een gedegen onderzoek afronden. De vader van Hutchins heeft ook medegedeeld dat hij Baldwin niet verantwoordelijk houdt voor haar dood. Baldwin zelf zegt dat hij niet wist dat het wapen een echte kogel bevatte en sprak van een “tragisch incident”.

Niet eerste ongeluk met vuurwapen op filmset

Er zijn strenge regels rondom het gebruik van wapens op filmsets, maar er zijn in het verleden vaker ongelukken gebeurd. Het bekendste incident is dat met Brandon Lee, de zoon van vechtsportlegende Bruce Lee, die in 1993 overleed tijdens het filmen van The Crow toen hij werd neergeschoten door een pistool dat met losse flodders geladen was, maar waarvan de loop niet gecontroleerd was. Een eerder mislukt schot had de kogel in de loop achtergelaten..

De dood van cameravrouw Halyna Hutchins levert in Hollywood discussie op over het gebruik van vuurwapens op de set. Ook doen twee televisieseries, politieserie The Rookie en superheldenserie The Boys, de losse flodders in de ban. Zij maken voortaan gebruik van digitale effecten. ‘De veiligheid van onze cast en crew is het belangrijkste’, schrijft producent Alexi Hawley van de politieserie The Rookie in een e-mail aan zijn mensen. ‘Elk risico is te veel risico.’

In Nederland zijn experts vol ongeloof dat dit ongeval heeft kunnen plaatsvinden. In Nederland en grote delen van Europa zijn op sets alleen vuurwapens toegestaan waarvan in de loop een obstakel is aangebracht en er geen kogel door de loop kan bewegen. Per ongeluk een kogel afvuren is daardoor onmogelijk.

RTL Nieuws sprak filmmakers, stuntmensen en wapenleveranciers over werken met wapens bij een Nederlandse productie. Deze interviews zijn hier te vinden.

Daarnaast maakte Nu.nl een profiel over cameravrouw Hutchins en haar vorige werken. Deze is hier te vinden.

Bron: Nu.nl / NOS / RTL Nieuws
Foto: Lublin Film Festival