Nederlandse eindexamenfilm wint Golden Medal bij Student Academy Awards

De eindexamenfilm Waarom bleef je niet voor mij?, geregisseerd door Milou Gevers, heeft op donderdag 21 oktober 2021 de Golden Medal gewonnen in de categorie Documentary International van de Student Academy Awards, ook bekend als de Studenten Oscars. De organisatie van de Student Academy Awards maakte dit bekend in een online uitreiking georganiseerd vanuit Los Angeles. Het is de eerste keer dat een Nederlandse documentaire deze prijs wint. 

In de film vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand haar destijds durfde te stellen.

Waarom bleef je niet voor mij? is een eindexamenfilm van de Nederlandse Filmacademie en is geproduceerd door Quita Ruijgrok en Annerose van Strijen. De documentaire kwam tot stand in samenwerking met HUMAN. De film is bekroond met de VPRO Documentaire Prijs, de KNF Award, de Neon Award op het Mo & Friese Filmfestival in Hamburg, de AHK Eindwerkprijs én de Cilect Prize 2021 voor beste documentaire. 

De Student Academy Awards worden sinds de jaren zeventig uitgereikt. Eerder won Nederland de Studenten Oscar won voor de film Alaska (regie Mike van Diem in 1990) en voor Grijs is ook een kleur (regie Marit Weerheijm in 2017). In beide gevallen betrof het een eindexamenfilm van de Filmacademie.

Bron: Nederlandse Filmacademie