Daniel Pemberton en Carlos Rafael Rivera winnen hoofdprijzen bij 21e World Soundtrack Awards

Daniel Pemberton heeft de ‘Film Composer of the Year Award’ gewonnen op de 21ste World Soundtrack Awards Ceremony in Gent. Carlos Rafael Rivera kreeg de ‘Television Composer of the Year Award’. “Call me Cruella” uit Disney’s Cruella werd bekroond met de ‘Best Original Song Award’, terwijl Nainita Desai de ‘Discovery of the Year Award’ in ontvangst mocht nemen. Benji Merrison en Dougal Kemp werden ook geëerd. Eleni Kariandrou kreeg de ‘Lifetime Achievement Award’.

Filmcomponist van het jaar
De 48ste editie van Film Fest Gent werd traditiegetrouw afgesloten met de World Soundtrack Awards, één van de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. De Film Composer of the Year Award ging naar de componist Daniel Pemberton, die genomineerd was voor zijn werk aan Rising Phoenix, Enola Holmes en The Trial of the Chicago 7. Daniel Pemberton is geen onbekende voor de WSA; in 2014 won hij de WSA Discovery of the Year Award en hij werd al twee keer eerder genomineerd in de categorie Film Composer of the Year.

Televisiecomponist van het jaar
Carlos Rafael Rivera overtuigde de WSAcademy met zijn composities voor The Queen’s Gambit en Hacks (seizoen 1) en nam de Television Composer of the Year Award mee naar huis. Het is de eerste keer dat Carlos Rafael Rivera wordt gelauwerd op de World Soundtrack Awards.

Beste originele lied
Er waren dit jaar zes liedjes in de running in de categorie Best Original Song en de prijs ging naar “Call me Cruella” uit Disney’s Cruella. Het lied werd geschreven door Nicholas Britell, Florence Welch, Steph Jones, Jordan Powers en Taura Stinson.

Ontdekking van het jaar
Met nominaties in drie verschillende categorieën was Nainita Desai een van de sterren van deze 21e editie van de World Soundtrack Awards, waarbij de WSAcademy dit jaar voor het eerst ook scores voor documentaires toeliet in de categorieën filmmuziek. Nainita Desai werd Discovery van het Jaar met haar score voor de documentairefilm The Reason I Jump.

Publieksprijs
De Publieksprijs ging naar de score van SAS: Red Notice (SAS: Rise of the Black Swan), gecomponeerd door Benji Merrison. De score werd goed ontvangen door het publiek en kreeg het grootste aantal stemmen van filmfans.

Sabam award voor beste originele compositie door een jonge componist
De Britse beeldende kunstcomponist en geluidsontwerper Dougal Kemp heeft de Sabam Award voor Beste Originele Compositie door een Jonge Componist ontvangen. Hij overtuigde de jury met de score die hij schreef voor een scène uit Nanook of the North, de stomme documentairefilm uit 1922 van Robert J. Flaherty.

Lifetime Achievement Award
Tijdens de World Soundtrack Award Ceremony & Concert in de Opera van Gent stond het oeuvre van de Griekse componiste Eleni Karaindrou centraal. Ze speelde op piano samen met Brussels Philharmonic, onder leiding van Film Fest Gent muziekdirecteur Dirk Brossé. Tijdens de ceremonie ontving Eleni Karaindrou de Lifetime Achievement Award. Ze is bekend voor haar samenwerking met wijlen Theo Angelopoulos, Grieks regisseur en meester.

Overzicht van de winnaars:

Film Composer of the Year
Daniel Pemberton, Enola Holmes, Rising Phoenix, The Trial of the Chicago 7

Television Composer of the Year
Carlos Rafael Rivera, Hacks (seizoen 1), The Queen’s Gambit

Best Original Song
“Call me Cruella’ uit Disney’s Cruella, Nicholas Britell, Florence Welch, Steph Jones, Jordan Powers & Taura Stinson

Discovery of the Year
Nainita Desai, The Reason I Jump

Public Choice Award
SAS: Red Notice, Benji Merrison

Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer
Dougal Kemp

Lifetime Achievement Award
Eleni Karaindrou

Bron: World Soundtrack Awards