ScriptAcademy presenteert unieke Workshop Script Ontwikkeling

ScriptAcademy komt met een uniek concept in Nederland voor professionals in de film- en televisiesector. Bij het ontwikkelen van een speelfilm of dramaserie, krijgen de makers vaak feedback van verschillende professionals. Deze workshop is speciaal voor deze diverse groep professionals die films en televisiedrama ontwikkelen: producenten, creatives, script editors, coaches, dramaturgen, consulenten, adviseurs, regisseurs en afgestudeerden Film- en Televisiewetenschappen met praktijkervaring. Daarmee zet ScriptAcademy zich in voor de professionalisering van het Nederlandse scenario. 

Op zes vrijdagen van 5 november tot en met 10 december ga je samen met de docenten Henk Burger en Gemma Derksen aan de slag om de vaardigheden van een script editor aan te scherpen: analyse, selectie, pitchen, catchen en montage. Daarbij zal feedback en beroepsgerichte communicatie steeds centraal staan. Effectieve communicatie is de sleutel tot succes bij een creatief proces. Hoe presenteer je jouw analyse zo stimulerend dat creatieven daarmee uit de voeten kunnen? Tijdens de workshop krijg je allerlei tips, tricks en voorbeelden uit de praktijk en oefen je een scriptbespreking met scenaristen.

Wanneer je al werkzaam bent in dit vakgebied en je er verder in wil ontwikkelen, biedt het Nederlands Filmfonds in sommige gevallen subsidie voor de workshop. Meer informatie hierover vind je op hun website. Mocht je een aanvraag willen indienen, neem dan eerst contact met hen op om te kijken of je in aanmerking komt; je kunt vragen naar Projectbegeleider Filmactiviteiten Patricia van Wetten. De aanvraag moet minimaal vier weken van tevoren bij hen ingediend worden – in dit geval dus vóór 8 oktober 2021. Daarnaast is het voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve of culturele sector mogelijk om voor 1 oktober een subsidie aanvraag te doen bij Werktuig PPO. 

Over de docenten:
Gemma Derksen werkt al meer dan 25 jaar als Story Editor. Onder andere als (eind)redacteur bij AVRO, NPS, NCRV en BNNVARA. Voor HET HELE VERHAAL werkt ze als adviseur, scriptcoach en docent. Momenteel ontwikkelt ze onder andere het drama voor omroep MAX.

Henk Burger begon als radio- en documentairemaker en was jarenlang adviseur en inleider bij het Mediafonds, werkte als dramaturg voor NCRV, NPS en tussen 2001 en 2020 bij NTR. Daarnaast is hij zelf scenarioschrijver van films (o.a. After the Tone, Gewoon Vrienden) en radiodrama (o.a. Luchten) en geeft al twintig jaar les bij ScriptAcademy als docent van de zesdaagse Basiscursus scenarioschrijven.

Reviews van eerdere deelnemers
“Fijn om zo’n bevlogen, open en toegankelijk docenten duo te hebben, met veel kennis van zaken en een goed gevoel voor lucht en humor tijdens de les. Ze hebben zo ontzettend veel praktijkervaring en dat merk je aan alles.” 

“De focus op de communicatie was echt een eyeopener voor mij. Onbewust was ik altijd wel met communicatie bezig, maar nu weet ik pas hoe cruciaal het is voor een scriptontwikkelaar. Dat er veel meer psychologie en mensenkennis komt kijken bij het geven van feedback.”

“De feedbackgesprekken leverden veel inzicht op. Door het gesprek dat ik zelf heb gevoerd met een scenarist en de feedback van de docenten, maar ook door de gesprekken van de medestudenten te zien en erop te reflecteren als groep. Daar heb ik echt veel aan gehad.”

Toelatingseisen
Praktijkervaring met de ontwikkeling van scenario’s. Selectie op basis van cv en korte motivatie.
Data: zes vrijdagen – 5, 12, 19, 26 november, 3 en 10 december 2021 – van 10.00 tot 16.00 uur.
Locatie: Eye Filmmuseum
Prijs:  € 1.549,-

Bron: ScriptAcademy