Cinematograaf en CML-oprichter Geoff Boyle (71) overleden

Oprichter van de Cinematography Mailing List (CML) en cinematograaf Geoff Boyle is dinsdag 5 oktober in Zoetermeer overleden. Na een lang ziekbed is hij overleden aan kanker. Boyle is 71 jaar geworden.

Over Geoff Boyle
Geoff Boyle begon zijn carrière als fotograaf voor het beruchte undergroundblad Oz. In 1973 schakelde Boyle volledig over op filmwerk en maakte hij nieuwsopnamen, documentaires en muziekpromo’s voor iedereen, van Bowie tot Zeppelin. In 1985 stapte hij over op reclame, en tegen de jaren ’90 was hij, volgens Kodak, een van de tien cinematografen die 80% van de nationale reclamespots in het Verenigd Koninkrijk filmden. Na 20 jaar in commercials richtte hij zich op lange drama’s. Hierin is Boyle vooral bekend geworden door zijn cinematografische werk aan Mutant Chronicles (2008), Street Fighter: The Legend of Chun-Li (2009) en Dark Country (2009). Tijdens dit proces won hij prijzen van SMPTE, BKSTS, BCS, ACS, en NSC. De laatste jaren adviseerde Geoff ook mensen over digitale technologie en gaf hij workshops over Digital Cinema en 3D.

In 1996 startte Boyle de Cinematography Mailing List, die is uitgegroeid tot meer dan 12.500 leden wereldwijd. Hij gaf workshops over de hele wereld (waaronder voor NBF) en werd in 2013 benoemd tot gastprofessor aan de University of the West of England. Hij was altijd gretig om nieuwe technologieën te exploiteren, maar altijd in dienst van het beeld: “F*** de getallen!” was zijn strijdkreet wanneer mensen obsessief bezig waren met resoluties of bitrates in plaats van naar het beeld te kijken.

Boyle heeft meerdere lezingen en masterclasses tijdens NBF-avonden gegeven. Zo gaf hij de masterclass ‘Waarom filmen in 4K mooier is‘ op 29 september 2016 in Utrecht en sprak hij in 2018 over ‘Camera’s & Codecs‘ tijdens een NBF X IDFA Industry Session. Zijn presentatie bij laatstgenoemde evenement is hier te vinden. Ook heeft Boyle meermaals gestaan op verschillende edities van het AV Festival.

Beeld: Cooke Optics TV