Wetenschapsfilmfestival InScience opent met de Nederlandse première van ‘Citizen Nobel’ en maakt eerste filmtitels bekend

Van 10 t/m 14 november 2021 presenteert InScience – International Science Film Festival Nijmegen de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verscheen. De zevende editie van het festival wordt geopend met de Nederlandse première van Citizen Nobel. Daarnaast zijn de eerste zes films bekendgemaakt. Vier van deze films beleven op InScience 2021 een Nederlandse première. De kaartverkoop voor de zevende editie van het festival start op donderdag 21 oktober. 

Openingsfilm
Het festival opent met de film Citizen Nobel (Stéphane Goël, 2020), een inspirerend portret van Jacques Dubochet, die in 2017 de Nobelprijs voor Chemie won. Op hoge leeftijd besluit hij zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn geheim: een ‘lust for life’. Nobelprijswinnaar Jacques Dubochet zal online op het festival aanwezig zijn en met het publiek in gesprek gaan tijdens de opening.

Eerste filmtitels
De eerste zes filmtitels die InScience bekendmaakt zijn:

  • Cured
    Patrick Sammon & Bennett Singer / Documentaire / VS / 2020 / 80 min
    Cured neemt je mee in de campagne die leidde tot een cruciaal moment in de strijd voor LGBT-gelijkheid: het besluit van de American Psychiatric Association om homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten te schrappen.
     
  • Decending the Mountain
    Maartje Nevejan / Documentaire / CH, NL / 2021 / 78 min / Nederlandse première
    Hoe verruimen psychedelische middelen ons bewustzijn? En hoe draagt dit bij aan diepe meditatie? In een dubbelblind experiment komen de twee werelden van neurowetenschapper Franz Vollenweider en zenmeester Vanja Palmers samen.
     
  • In Silico
    Noah Hutton / Documentaire / US / 2020 / 83 min / Nederlandse première
    In 2009 kondigde Henry Markram het zeer ambitieuze Human Brain Project aan. Regisseur Noah Hutton krijgt vanaf de start volledige toegang achter de schermen en legt genadeloos vast hoe het is om te werken aan een project waar misschien wel te veel op het spel staat.
     
  • Red Heaven
    Lauren DeFilippo & Katherine Gorringe / Documentaire / VS / 2020 / 87 min
    Zes wetenschappers worden een jaar lang samen opgesloten in een kleine cabine. Ze filmen elkaar terwijl ze op elkaars lip zitten. Waarom? Omdat ze testpersonen zijn voor de langste realistische Mars simulatie ooit.
     
  • Solutions
    Pernille Rose Gronkjaer / Documentaire / DK / 2021 / 111 min / Nederlandse première
    10 dagen. Zo lang heeft een groep van ‘s werelds meest vooraanstaande wetenschappers en ondernemers om oplossingen voor alle wereldproblemen aan elkaar te presenteren en verder te ontwikkelen, geleid door slechts één kernwoord: optimisme.  
     
  • Son of Monarchs
    Alexis Gambis / Fictie / MX, VS / 2020 / 97 min / Nederlandse première
    Na de dood van zijn grootmoeder keert bioloog Mendel terug vanuit New York naar zijn geboorteplaats, genesteld in de majestueuze monarchvlinderbossen van Michoacán, Mexico. Op poëtische wijze is deze film een eerbetoon aan al die wetenschappers die voor hun levenswerk hun thuishaven verlaten.

Tickets
Vanaf 21 oktober start de kaartverkoop van InScience 2021 en staat het volledige programma op www.insciencefestival.nl.

Bron: International Science Film Festival Nijmegen