De Filmkrant wint Louis Hartlooper Prijs

De Filmkrant is uitgeroepen tot winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie van 2021. De jury beloonde met de prijs de speciale uitgave FK_XL, die verscheen ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Filmkrant in april 2021.

De jury koos uit de vijf genomineerde publicaties, in de woorden van juryvoorzitter Ate de Jong, niet zozeer een winnaar maar “de publicatie die wij op dit moment het meest relevant en stimulerend vinden binnen de huidige toestand in de wereld en in het bijzonder onze Nederlandse filmgemeenschap.”

Het juryrapport prees de brede blik van de special FK_XL. “Deze bloemlezing van persoonlijke artikelen geven een inkijkje in wat de cinefielen van de Filmkrant beweegt, ontroert, dwarszit. De auteurs schrijven niet over film, zij schrijven over zichzelf. Dit maakt deze speciale Filmkrant zo bijzonder.”

Naast de prijs voor Beste Filmpublicatie, die voor de zeventiende maal werd uitgereikt, werd dit jaar door het Louis Hartlooper Genootschap ook voor de tweede keer een oeuvreprijs vergeven. Die ging naar Thys Ockersen, eertijds filmrecensent voor NRC Handelsbladhet Parool en Skoop en oprichter van het filmblad Film Fun. De eerste oeuvreprijs werd in 2015 gegeven aan oud-Volkskrant-journalist Peter van Bueren.

Louis Hartlooper Prijs
Met de Prijs voor de Beste Filmpublicatie hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor het idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmjournalistiek. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is bedoeld voor publicaties die een stimulerende bijdrage leveren aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. In aanmerking komen alle publicaties van tenminste 500 woorden (boeken, tijdschriften, kranten en/ of op het internet).  

Bron: Filmkrant / Louis Hartlooper Prijs