Herman Finkers, Hugo Heinen en Victoria Warmerdam bekroond met Zilveren Krulstaart

De Zilveren Krulstaarten zijn zaterdagmiddag 25 september tijdens de Dag van het Scenario op het Nederlands Film Festival uitgereikt aan de schrijvers van de beste film- en televisiescenario’s van 2020. Ooit begonnen als geuzenprijs vanwege het ontbreken van een Gouden Kalf voor scenario, zijn de Zilveren Krulstaarten inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse vakprijzen voor scenaristen. De winnaars worden jaarlijks gekozen door leden van het Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond. Met deze prijs wil de Auteursbond meer belangstelling wekken voor scenarioschrijvers. Zonder scenaristen zijn er immers geen films en series.

Herman Finkers
Herman Finkers heeft zaterdag de Zilveren Krulstaart voor het beste filmscenario van het jaar gewonnen. De Twentse cabaretier was in de race voor het scenario dat hij schreef voor de bioscoopfilm De Beentjes van Sint Hildegard. Eerder was Finkers met de film ook al genomineerd voor een Gouden Kalf. De Beentjes van Sint Hildegard, die 712.000 bioscoopbezoekers trok, gaat over een echtpaar dat na dertig jaar huwelijk besluit het roer een keer om te gooien. Finkers speelt de mannelijke hoofdrol, zijn tegenspeelster in de film is Johanna ter Steege. De film is vrijwel geheel in het Twents gesproken. Herman Finkers ontving tevens zaterdag de Gouden Pen, omdat De Beentjes van Sint Hildegard de best bezochte film van het afgelopen jaar is.

Hugo Heinen en Victoria Warmerdam
In de categorie beste scenario voor een televisieserie ging de Zilveren Krulstaart naar Hugo Heinen voor zijn serie I.M., over de relatie tussen Ischa Meijer en Connie Palmen. De serie is uitgezonden door AVROTROS. De prijs voor beste scenario kort (voor producties tot 60 minuten) is toegekend aan Victoria Warmerdam voor Snorrie, over twee mannen die elkaar na lange tijd weer zien. De NTR heeft de productie met een lengte van elf minuten uitgezonden in de serie NTR KORT!.

Zilveren Pen
Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers reikt jaarlijks de Zilveren Pen uit aan een persoon of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd voor het vakgebied Scenario. Dit jaar gaat de Zilveren Pen naar de Ierse scenarist David Kavanagh als blijk van waardering voor zijn inzet voor Europese scenarioschrijvers via de Federation of Screenwriters in Europe.

Gouden Pen
De Gouden Pen, jaarlijks uitgereikt aan de scenarioschrijver van de best bezochte film van het afgelopen jaar, ging naar Herman Finkers. De Beentjes van Sint Hildegard trok in 2020 ondanks de coronamaatregelen 712.000 bezoekers naar de bioscopen.

Bron: Auteursbond