Ted Lasso en The Crown grote winnaars Emmy Awards

Dramaserie The Crown en comedy Ted Lasso hebben goede zaken gedaan bij de uitreiking van de Primetime Emmy Awards. De serie rond het Britse koningshuis haalde zeven awards op, Ted Lasso kreeg er vier van de Television Academy.

The Crown won voor het eerst de felbegeerde Emmy voor beste dramaserie. Alhoewel alle seizoenen van de serie werden genomineerd voor die Emmy, zag showbedenker Peter Morgan in de afgelopen jaren The Handmaid’s Tale (2017), Game of Thrones (2018) en Succession (2020) er met de winst vandoor gaan.

Naast de award voor beste dramaserie won The Crown ook Emmy’s voor beste hoofdrollen in een drama (Josh O’Connor en Olivia Colman), beste bijrollen (Tobias Menzies en Gillian Anderson), regie en scenario. Het was de eerste keer dat een serie in alle dramacategorieën van de belangrijke awardshow als winnaar uit de bus kwam.

Ted Lasso
Nieuwkomer Ted Lasso van Apple TV+ won de Emmy voor beste comedy en ging er daarnaast vandoor met de prijzen voor beste mannelijke hoofdrol in een comedy (Jason Sudeikis) en beste bijrollen (Brett Goldstein en Hannah Waddingham)

Beide series vielen vorige week bij de Primetime Creative Arts Emmy’s, de awards in technische en kleinere categorieën, ook al in de prijzen. Ted Lasso won toen drie Emmy’s en The Crown vier.

Winnaars en verliezers
Daarnaast verbrak RuPaul Charles een bijzonder record: de presentator en bedenker van RuPaul’s Drag Race is nu de meest bekroonde persoon van kleur in de geschiedenis van de Emmy’s. Bij de Creative Emmy Awards won hij al het beeldje voor beste presentator van een realityserie of talentenjacht, in de nacht van zondag op maandag kwam daar nog de award bij voor beste realityserie.

De grote verliezer van de avond was The Handmaid’s Tale. De serie was vorige week en deze week voor in totaal 21 prijzen genomineerd, maar won er niet één. De laatste keer dat een serie zo teleurstelde was in 2012 met Mad Men, destijds genomineerd voor zeventien prijzen.

Netflix
Netflix was in totaal 44 keer genomineerd voor de Emmy Awards in diverse categorieën, waaronder die voor beste dramaserie (The Crown), beste comedyserie (Ted Lasso) en beste gelimiteerde serie (The Queen’s Gambit). Vorige week, bij het uitreiken van de Creative Emmy Awards, won de dienst al 34 prijzen. In de nacht van zondag op maandag kwamen daar dus nog eens tien Prime Time Emmy’s bij.

Dat de prijs voor zowel Komedie, Miniserie als Drama naar een programma van een streamingdienst ging was een primeur. Omroepen als ABC, NBC of CBS moesten het de afgelopen jaren al vaak afleggen tegen kabelzenders als HBO, maar dat nu Netflix en Apple TV oppermachtig waren wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor televisie: in korte tijd hebben deze zenders zich commercieel én artistiek bewezen.

Emmy Awards
De Primetime Emmy Awards werden afgelopen zondag voor de 73e keer uitgereikt. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de ceremonie via videoverbindingen plaatsvond, waren de meeste genomineerden dit jaar aanwezig in Los Angeles.

Bron: ANP / NOS