Internationale prijs voor twee Nederlandse bioscopen

Afgelopen week heeft de International Cinema Technology Association (ICTA) de winnaars bekendgemaakt van haar ICTA EMEA Awards 2021-22, die “technologisch leiderschap, design en innovatie” in de bioscoopexpositie-industrie bekronen. Privé-bioscoop The (Any)Thing won de ‘Special Innovation Award’; de bioscoop van Kinepolis Leidschendam kreeg de prijs ‘New Build Cinema of the Year’. 

Naast de Nederlandse prijswinnaars waren er prijzen voor Cinemateket in het Noorse Oslo (Classic Cinema of the Year) en Filmpalast Kassel in Duitsland (Best Cinema Refurbishment). “Het Europese team van ICTA is verheugd deze uitmuntende Europese vernieuwers te eren, die op verschillende manieren illustreren dat bioscopen blijven inspelen op nieuwe smaken van het publiek met steeds meeslepender, luxueuzere en meer gepersonaliseerde ervaringen,” zei Jan Runge, Europees vertegenwoordiger van ICTA, in een verklaring. “Dit vermogen om verandering te omarmen draagt bij aan de veerkracht van de Europese filmsector en is een beslissende factor voor de comeback van cinema in deze kritieke tijden. Enorme felicitaties aan alle betrokkenen.”

Frank Tees, ICTA’s President, voegt hieraan toe: “Felicitaties aan de uitmuntende teams van Cinemateket, Kinepolis, Fimpalast en The(Any)Thing Cinema voor deze welverdiende prijzen. En een speciaal woord van dank aan ICTA’s International Board Directors Cathy Huis in ‘t Veld-Esser, Till Cussmann, Oliver Pasch en Jan Runge voor hun diensten in Europa en voor het organiseren van deze zeer erkende prijs.”

The (Any)Thing
The (Any)Thing in Wijk bij Duurstede is de eerste bioscoop van de gelijknamige onderneming die inzet op privé-bioscopen. In het gebouw zijn meerdere kleine filmzalen te vinden zijn waar vrienden, familie of collega’s samen naar een film kunnen kijken die ze zelf kunnen uitkiezen. De film wordt vooraf gekozen met behulp van een app. In de filmzaal kan via de app ook het geluid, het licht en de temperatuur worden gecontroleerd, en wat te drinken worden besteld.  De zalen zijn uitgerust met echte bioscoopapparatuur. Initiatiefnemer Thomas van de Weerd, tevens CEO van Pathé Thuis, wil het initiatief dat door de coronapandemie pas deze zomer echt kon starten, in heel Europa uitrollen.

“Hartelijk dank aan de ICTA en haar leden dat zij ons de Special Innovation Award hebben toegekend. Het is een grote eer voor de kleinste bioscoop ter wereld. We zijn ontzettend trots en dankbaar voor het openen van onze eerste conceptlocatie en zijn klaar voor de volgende. De bioscoop persoonlijker en intiemer maken met elke nieuwe locatie die we openen.” – Thomas van de Weerd, mede-oprichter en CEO van The(Any)Thing Cinema

Kinepolis Leidschendam
Ook de kersverse bioscoop Kinepolis Leidschendam kon pas deze zomer aan het publiek laten zien wat het in huis heeft. Het nieuwe theater, dat al enige tijd in de startblokken stond om te openen, moest wachten tot de bioscopen in Nederland in juni weer open mochten. Inmiddels heeft het publiek de weg naar het elf zalen tellende multiplex wel weten te vinden.

“In deze uitdagende tijden zijn we ontzettend trots op de nieuwe bioscopen die we de afgelopen maanden hebben geopend en in het bijzonder op ons vlaggenschip in Leidschendam, dat alles heeft waar bioscoopbezoekers tegenwoordig naar verlangen. Deze ICTA ‘New Build Cinema of the Year’ award is een grote eer en het zal onze teams nog meer motiveren om te voldoen aan de verwachtingen van iedereen die zich inzet voor de ervaring van het grote scherm en deze te overtreffen.” – Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis

ICTA
ICTA is een wereldwijd netwerk van professionals in de filmindustrie waarvan de aangesloten bedrijven apparatuur voor bioscoopzalen produceren, onderhouden en maken. De winnaars zullen worden gehuldigd tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking en dinerreceptie van ICTA op 3 oktober in Barcelona, net voor de start van CineEurope. Aanwezigen van de conventie die hieraan willen deelnemen, kunnen zich registreren op www.icta-web.com in de rubriek evenementen.

Bron: Holland Film Nieuws / ICTA / NBF