Wetenschapsfilmfestival InScience kondigt zevende editie aan met campagne ‘Lust for Life’

Met de campagne ‘Lust for Life’ kondigt InScience – International Science Film Festival Nijmegen de zevende editie aan, die plaatsvindt van 10 t/m 14 november 2021. Ook dit jaar presenteert InScience de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Deze festivaleditie heeft een hybride opzet: het programma zal in LUX Nijmegen, in verschillende universiteitssteden en online vertoond worden. Onderdeel van InScience is het themaprogramma dat aansluit op de campagne ‘Lust for Life’. Met dit programma onderzoekt InScience het belang van een gezond leven, nu en in de toekomst, van mens, dier en planeet. De kaartverkoop start op donderdag 21 oktober 2021.

InScience 2021: hybride festival
Dit jaar presenteert InScience een hybride festival. Zoals vanouds organiseert InScience filmvertoningen, talks en andere programma’s in en rondom de zalen van LUX en op verschillende locaties in Nijmegen. Als aanvulling daarop zal een deel van het programma online beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland. Daarnaast is het beste van het InScience-programma te zien in verschillende universiteitssteden onder de titel InScience On Tour. De kaartverkoop voor de zevende editie start op donderdag 21 oktober 2021.

Lust for Life
”InScience brengt dit jaar met de campagne een ode aan het leven. Want wij zien hoe sterk de drang is om door te gaan, tegen de klippen op, en er gewoon iets van te maken. Hoe toegewijd we zijn aan elkaar en het leven om ons heen. We zien dit terug in het record aantal ingezonden films: filmmakers hebben bepaald niet stilgezeten. Hun films tonen het levenswerk van wetenschappers en de zoektocht naar antwoorden op grote en kleine levensvragen. Dat is in de kern waar het bij InScience over gaat: je onderdompelen in bijzondere, aangrijpende, verhelderende, verbluffende verhalen over alle facetten van dit leven. En dit jaar hopen we dat vooral met elkaar in levenden lijve te kunnen doen.”, aldus festivaldirecteur Daisy van de Zande.

Themaprogramma
In een speciaal themaprogramma, gebaseerd op de campagneslogan, staat het gezonde leven centraal. Want alles voor onze gezondheid! Zo leek het motto van de hele wereld het afgelopen jaar. De coronacrisis benadrukte niet alleen onze fysieke kwetsbaarheid: het bracht ook mentaal en emotioneel welzijn onder de aandacht. De dood kwam opeens dichtbij, we misten aanraking en velen mijmerden over het geluk van zweterig dansen in volle clubs. De zwakheden van onze gezondheidszorg werden pijnlijk blootgelegd. De noodzakelijke balans tussen mens, dier en milieu werd duidelijk zichtbaar. Zo zagen we hoe de vermindering van menselijke activiteit leidde tot een enorme reductie van de CO2-uitstoot.

Dit alles heeft de verschillende vormen van gezondheid – fysiek, mentaal, maatschappelijk, planetair, de kwaliteit van het leven zelf – nieuwe urgentie gegeven. Met het thema ‘Lust for Life’ onderzoekt InScience in 2021 het belang van een gezond leven, nu en in de toekomst, van mens, dier en planeet. De wetenschap speelt een essentiële rol in het zorgen voor een gezond(er) leven. InScience werpt zijn licht op deze wetenschappelijke ontwikkelingen. En wat we hiervan moeten vinden. Ons recept voor 2021 is: “A science film a day, keeps the doctor away”.

Bron: InScience International Science Film Festival Nijmegen