Bioscoopbranche schrijft open brief aan het kabinet en Tweede Kamer over nieuwe coronaversoepelingen

Afgelopen week werd door de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer gestuurd over de op handen zijnde versoepelingen per 20 september a.s. Het laten vervallen van de anderhalvemetermaatregel zou voor theaters betekenen dat er per locatie slechts 75 bezoekers verwelkomt mogen worden óf dat bioscopen en filmtheaters gebruik moeten gaan maken van coronatoegangsbewijzen.

Dit terwijl er momenteel, met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel, per filmzaal bezoekers mogen worden toegelaten. Een behoorlijke filmzaal met 420 stoelen kan nu rond de 165 bezoekers ontvangen – als de versoepelingen zoals eerder geschetst doorgang vinden betekent dit dus een enorme achteruitgang voor bioscopen en filmtheaters.

Uit de brief:

“Alle bioscopen en filmtheaters in Nederland, in totaal 260, hebben vanaf 1 juli tot op heden 70% van het aantal bezoekers mogen ontvangen in vergelijk met het jaar 2019. Voorwaar een prestatie als wordt bedacht dat we nog steeds te maken hebben met corona en de beperkingen die daarbij zijn opgelegd.

Graag willen wij deze positieve lijn van ‘bezoekers die ons weer weten te vinden’ doorzetten. Dat is goed voor de werkgelegenheid, dat is goed omdat de ondersteuning via NOW-en TVL-regelingen minder urgent wordt, het is simpel gezegd goed voor iedereen.

Helaas is het zo dat de geschetste positieve trend in gevaar komt. Premier Mark Rutte kondigde namelijk in zijn persconferentie van 13 augustus aan dat vanaf 20 september alle corona maatregelen, waaronder de 1,5 meter bepaling, komen te vervallen mits het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dit toestaan. In plaats van de 1,5 meter bepaling zullen (bioscoop)bezoekers alleen toegang verleend mogen worden als:

  • per locatie het aantal bezoekers niet boven de 75 uitkomt;
    of
  • er gewerkt zal worden met coronatoegangsbewijzen.

Het maximum van 75 bezoekers per (bioscoop/filmtheater) locatie is voor de bioscopen en filmtheaters een enorme achteruitgang en volledige inconsistent met eerdere corona beperkingen die per filmzaal golden.”

Lees de hele open brief hier online na.

Bron: NVBF