Eerste golf speelfilm- en documentairekandidaten voor European Film Awards 2021 bekend

Meer films dan ooit zijn dit jaar geselecteerd voor de European Film Academy categorieën speelfilm en documentaire. Met nog meer speelfilms (deel 2) die in september worden aangekondigd, lijkt 2021 een recordjaar te worden met kwalitatief hoogstaande films uit heel Europa. Vanwege de pandemie, de bijbehorende beperkingen en het feit dat verschillende belangrijke festivals in Europa uitgesteld zijn, kondigt de European Film Academy de speelfilmselectie in twee stappen aan. Vandaag de eerste 40 titels. In september een tweede deel.

Vandaag kondigen ze ook de 15 geselecteerde documentaires aan. Samen vormen de films de ‘Feature Film en Documentary Film Selection’ van dit jaar, allemaal kandidaten voor een nominatie voor de European Film Awards 2021. De speelfilms zijn geselecteerd door een commissie bestaande uit het bestuur van de Academy en een breed scala Europese experts, van wie de namen na de aankondiging van alle speelfilms worden gepubliceerd. 

De documentaires zijn geselecteerd door EFA Board Members Graziella Bildesheim (bestuurder/Italie) en Ada Solomon (producent/Roemenië), Katja Gauriloff (regisseur, scenarioschrijver/Finland), Kathrin Kohlstedde (festivalprogrammeur/Duitsland), Veton Nurkollari (artistiek directeur/Kosovo), Orwa Nyrabia (artistiek directeur/Nederland, Syrie), Rada Šešić (festivalprogrammeur en filmmaker/Bosnië en Herzegovina, Nederland), Rajesh Thind (schrijver, producer en regisseur/UK) en Ana Vicente (sales agent/UK).

Tegelijkertijd presenteert de European Film Academy voor al haar leden een nieuw VOD-platform, dat ontwikkeld is als onderdeel van een 18 maanden durend digitaal transformatieprogramma in 2021-2022. Het nieuwe VOD-platform biedt ultramoderne functies en een beter overzicht van alle geselecteerde films, waardoor het kijkproces gebruiksvriendelijker wordt voor alle leden.

De komende weken kunnen de meer dan 4000 leden van de European Film Academy de geselecteerde films bekijken en (na bekendmaking van alle films) stemmen op de nominaties in de speelfilmcategorieën beste Europese film, regisseur, acteur, actrice en scenarioschrijver, evenals voor de nominaties in de categorie Europese documentaire. 

Op basis van de stemmen van alle leden worden 9 november 2021 de nominaties bekendgemaakt tijdens het Europese Film Festival van Sevilla in Spanje. Een 8-koppige jury zal beslissen over de prijswinnaars in de categorieën cinematografie, montage, production design, costume design, haar & make-up, muziek, sound design en visual effects.

De eerste golf van de speelfilmselectie: klik hier.
De documentaireselectie: klik hier.

Bron: European Film Academy