IDFA onthult eerste onderdelen van festivaleditie 2021

Het International Documentary Film Festival Amsterdam maakte vandaag de eerste details bekend van de 2021 editie, waar de veelgeprezen filmmakers Hito Steyerl en Artavazd Pelechian tijdens het festival in Amsterdam aanwezig zullen zijn ter gelegenheid van een aantal speciale programma’s rond hun werk. IDFA presenteerde ook een eerste blik op het aankomende Focus programma dat als eerbetoon aan de gerenommeerde Nederlandse filmmaker Johan van der Keuken het 25-jarig bestaan van Amsterdam Global Village viert. De 34ste editie van IDFA vindt plaats van 17 tot en met 28 november 2021 in Amsterdam.

Eregast Hito Steyerl
Gevierd filmmaker en schrijver Hito Steyerl zal IDFA 2021 bijwonen als Eregast van het festival. Speciaal hiervoor stelt Steyerl een Top 10 samen van films die haar hebben beïnvloed. Ook geeft Steyerl een openbare Filmmaker Talk in Pathé Tuschinski.

De productieve filmmaker, van wie het werk varieert van documentaires, video-installaties, performance lezingen en wetenschappelijke essays, is bekend om haar duistere ironische cultuurkritiek op de hedendaagse realiteit. De in Berlijn gevestigde maker exposeerde eerder al bij toonaangevende kunstinstituten als de Biennale in Venetië, documenta 12, ICA in Londen en het MoMA in New York. Bekende videowerken van Steyerl zijn onder meer How Not to Be Seen: A Fucking Didactic Educational .MOV File, In Free Fall, Liquidity Inc., en Factory of the Sun.

Rode draad in het politiek geëngageerde werk van Hito Steyerl is het kritisch onderzoeken van het grillige karakter van de hedendaagse kapitalistische samenleving. Met de verscheidenheid aan kunstwerken nodigt Steyerl de kijker uit om de wereld die gevormd wordt door digitale media te verkennen om zo op de complexe realiteit en onze plek daarin te reflecteren.

Als vernieuwer van de essayistische documentaire keert Hito Steyerl 23 jaar na haar persoonlijke afstudeerfilm Die leere Mitte terug naar IDFA. De film werd toen met een gênante stilte ontvangen. Op 21 september wordt bekendgemaakt hoe Steyerls Top 10 programma er precies uit gaat zien.

Artavazd Pelechian retrospectief en Lifetime Achievement Award
De 34ste editie van IDFA presenteert ook een retrospectief van de grote Armeense filmmaker Artavazd Pelechian. Ook zal hij tijdens het festival de Lifetime Achievement Award ontvangen, een prijs die slechts zelden wordt uitgereikt.

Met een gedenkwaardig oeuvre dat raakt aan het hart van wat cinema is, zijn de films van Artavazd Pelechian zowel onthullend als vernieuwend. Ze verbinden op poëtische wijze geluid, licht, beweging en textuur met als resultaat experimentele meesterwerken op celluloid. Als belangrijk voorbeeld van de hoogtijdagen van de Sovjet cinema bereikte het werk van Pelechian in de jaren ’80 de westerse filmzalen en werd geprezen door grootheden als Jean-Luc Godard en Patti Smith. Toch is zijn werk sinds die tijd maar zelden te zien geweest.

Pelechians oeuvre van tien films bestrijkt een periode van de vroege jaren ‘60 tot nu. Zijn werk raakt aan de geweldige schoonheid van de natuurlijke en de gemaakte omgeving en wordt gekenmerkt door zijn techniek van afstandsmontage. Pelechian overstijgt in zijn werk de grenzen van documentaire en fictie om zo tot een ware vorm van cinema te komen, vergelijkbaar met visuele poezië of muziek. Na 27 jaar onzichtbaar voor het publiek te zijn geweest, komt de visionaire maker terug met een lofzang op de natuur in zijn nieuwe film La Nature, die in aanwezigheid van Pelechian zelf zijn Europese première beleeft op IDFA.

25ste jubileum van Amsterdam Global Village
Als eerbetoon aan de in 2001 overleden iconische documentairemaker Johan van der Keuken presenteert IDFA een programma dat geïnspireerd is op Amsterdam Global Village, een van de meest invloedrijke films uit de Nederlandse documentairegeschiedenis. Een kwart eeuw na de première van de film is het vier uur durende meesterwerk van Van der Keuken relevanter dan ooit, zowel voor filmmakers als voor filmliefhebbers. De film geeft een aangrijpende en tijdloze visie op het hedendaagse stedelijke landschap. Amsterdam Global Village wordt geprezen om zijn empatische, verfrissende en urgente benadering in het vertellen van de persoonlijke verhalen van Amsterdammers vanuit verschillende culturele achtergronden.

Tijdens IDFA 2021 vormt de film het startpunt voor een speciaal Focus programma. Festivalbezoekers kunnen een filmische zoektocht verwachten van het koloniale verleden en het blijvende belang ervan; hoe onze steden zijn gevormd door deze geschiedenis; en nemen een duikvlucht in een wereld die is gebouwd op onrechtvaardigheid en hoe hiermee om te gaan.

IDFA 2021: 17-28 november
De 34ste editie van het International Documentary Film Festival zal weer een fysiek evenement zijn waar met meer dan 250 geselecteerde films de documentaire als kunstvorm wordt gevierd. Het festival keert terug naar de bioscoopzalen in Amsterdam, maar blijft daarbij gezondheid en veiligheid op de eerste plaats zetten om zo samen met makers, bezoekers, partners en de stad Amsterdam een festival neer te zetten dat zowel opwindend als verantwoord is.

De accreditatie voor industry professionals is nu geopend. Meer details over de festivalselectie, lokaties en ticketverkoop volgen na de zomer.

IDFA’s publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door de VriendenloterijVPROFonds 21de VolkskrantWePresentAmmodoInsinger GilissenVSBfondsen Oxfam Novib.

Bron: IDFA