Eye Filmmuseum start talentenplatform Badlands

Vanaf september begint Eye Filmmuseum met een platform voor aanstormend Nederlands filmtalent. Badlands, zoals het programma wordt genoemd, wordt in september afgetrapt. 

Het platform begint met zes speciale avonden waarop nieuwe makers van zich kunnen laten horen. Daarna zal Badlands worden doorgezet als een tweemaandelijkse serie. Het programma zal worden samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-filmprogrammeur Ronald Simons.

Voor de zes Badlands-avonden zijn elf filmmakers geselecteerd die hun opwachting maken. Zij worden – ieder apart – door moderatoren aan de tand gevoeld. Gedurende de avond tonen de talenten, aan de hand van eigen werk en fragmenten van inspirerende makers, hun artistieke en maatschappelijke visie en verduidelijken ze persoonlijke drijfveren.

“Per avond presenteert Eye twee talenten; vaak zijn het makers die met gedeelde thema’s werken – zoals representatie, het zoeken naar identiteit en het bouwen van werelden –maar daaraan op geheel eigen manier uitdrukking geven”, aldus de organisatoren. Ook gaan de talenten in gesprek met een zelfgekozen inspirator: een professional uit het filmvak die zij live prangende vragen mogen stellen. Tenslotte presenteren de talenten gezamenlijk hun keuzefilm, die altijd een debuutfilm is van een belangrijke maker.

De talenten van september: Daniël Ernst, Rossella Nisio, Jemina de Jonge, Festus Toll, C.T.H. Fransen, Kevin Osepa, Aisha Madu, Emma Branderhorst, Vincent Tilanus en Daniël Kolf.

Talentontwikkeling

Behalve de avonden met nieuwe talenten biedt Badlands ook andere activiteiten voor beginnend filmtalent, met onder andere De Klik. Dit is een samenwerking van het filmmuseum met De Ontmoeting, een platform voor beginnende filmmakers. Die krijgen in een gesprek met een filmprofessional gratis coaching bij de ontwikkeling van hun filmplan.

Workshop Found Footage leert nieuw filmtalent werken met archiefmateriaal (‘found-footage’) in de Eye-collectie. Regisseur Peet Gelderblom, filmmaker en videokunstenaar Donna Verheijden en Eye-salesmedewerker Leenke Ripmeester maken de filmmakers wegwijs.

Platform Vers organiseert een speciale Badlands-editie in het filmmueum: drie generaties actrices spreken over de rol van de vrouw in de Nederlandse beeldcultuur. Met o.a. Ayla Çekin Satijn en Susan Visser. De keuzefilm is Zusje van Robert Jan Westdijk.

MovieZone, de jongerencommunity van Eye, geeft alvast een voorproefje van het Badlands-programma in de openlucht.

Badlands – Meet the New Generation of Filmmakers, Eye Filmmuseum, vanaf 2 september 2021. Openingsavond 2 september, 20.30. Zie eyefilm.nl/badlands

Bron: Eye Filmmuseum