NRC: redactieraden botsen hard met NPO over kwesties Kaag en Kelder

Bij journalisten en makers van NOS, NTR en Nieuwsuur heerst grote onvrede over de leiding van de publieke omroep, meldt het NRC. NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman wordt verweten dat zij “de flagrante schending van onze journalistieke code” niet veroordeeld heeft, waar volgens de makers sprake van was in de zaak rond programmamaker en presentator Jort Kelder, die een videomaker uit eigen zak ter beschikking stelde aan Forum voor Democratie. Ook willen ze dat het NPO-bestuur zich alsnog uitspreekt over de vermeende invloed op het tijdstip van uitzending van een documentaire over D66-leider Sigrid Kaag door haar campagne-team.

Afgelopen week hebben de redactieraden van omroep NTR en actualiteitenprogramma Nieuwsuur samen met de redactiecommissie van de NOS tweemaal Rijxman dringend gevraagd zich alsnog uit te spreken over de vraag of er “volgens u sprake van ongeoorloofde politieke beïnvloeding” is. 

Rijxman meldt dat de NPO over de programmering gaat en de omroepen over de programma’s. Ze wil verder niet ingaan op de wensen van deze redactieraden. Ook tegenover NRC wil Rijxman niet reageren, laat haar woordvoerder weten, “omdat het hier gaat om interne communicatie tussen omroepmedewerkers en de NPO”.

Het Commissariaat voor de Media heeft eerder deze maand aangegeven de zaak rondom Jort Kelder te gaan onderzoeken. CvdM: “Onafhankelijke nieuwsvoorziening door de publieke omroep moet altijd zijn gegarandeerd. We kondigden eerder al een breder onderzoek naar onafhankelijkheid van producties aan, maar zien nu aanleiding om deze casus afzonderlijk te onderzoeken. De vraag of sprake is van belangenverstrengeling moet worden beantwoord met inachtneming van alle omstandigheden van het geval.”

Lees het gehele artikel verder op NRC.