Film met acteur Jonas Smulders wint Camera d’Or in Cannes

De Kroatisch-Braziliaanse coproductie Murina van Antoneta Alamat Kusijanović is op het filmfestival van Cannes bekroond met de Camera d’Or, de prijs voor het beste debuut in alle selecties van het festival. Daarmee valt Nederland toch een beetje in de prijzen, want in de film speelt de Nederlandse acteur Jonas Smulders (27) een bijrol.

De film draaide niet in de hoofdcompetitie om de Palme d’Or (Gouden Palm), maar in de parallelsectie Quinzaine des RéalisateursMurina gaat over een Kroatische tiener die met haar ouders op een afgelegen eiland leeft. De komst van een rijke zakenman en tevens ex van haar moeder leidt tot spanning binnen het gezin. Smulders heeft een bijrol als een feestende toerist die met zijn vrienden aanmeert in de baai en zoent met het hoofdpersonage. Jonas Smulders was in Cannes aanwezig bij de première van de film. Het is niet duidelijk wanneer Murina in de Nederlandse bioscopen te zien is.

In de hoofdcompetitie waren ook twee Nederlanders te zien. Paul Verhoeven presenteerde zijn nieuwe film Benedetta, over de liefde tussen twee lesbische nonnen, maar viel buiten de prijzen. Acteur Gijs Naber speelt de hoofdrol in de Hongaarse film The Story of My Wife, die ook niet werd bekroond.

De Gouden Palm, de belangrijkste prijs in Cannes, ging dit jaar naar het bizarre drama Titane van regisseur Julia Ducournau. De Franse filmmaakster is na Jane Campion de tweede vrouw ooit die een Palm heeft gewonnen. Dat Titane de Gouden Palm ging winnen was voor de aanwezigen in het festivalpaleis al lang voor de officiële uitreiking duidelijk: een zenuwachtige Spike Lee noemde aan het begin van de avond per ongeluk de titel van de film toen hem gevraagd werd ‘de winnaar van de eerste prijs’ bekend te maken. De presentatrice doelde met ‘eerste’ op de volgorde van uitreiking, wat door Lee niet werd begrepen. Zie hieronder het fragment.

Lees hieronder de volledige lijst van de winnaars van Cannes 2021

Palme d’or: Titane, van regisseur Julia Ducournau
Grand Prize (ex aequo): A Hero van regisseur Asghar Farhadi en Compartment No. 6 van regisseur Juho Kuosmanen
Best Director: Leos Carax, Annette
Best Screenplay: Ryusuke Hamaguchi & Oe Takamasa, Drive My Car
Jury Prize (ex aequo): Ahed’s Knee van regisseur Nadav Lapid en Memoria van regisseur Apichatpong Weerasethakul
Best Performance by an Actress: Renate Reinsve, The Worst Person in the World
Best Performance by an Actor: Caleb Landry Jones, Nitram
Palme d’or for Short Films: All the Crows in the World van regisseur Tang Yi
Special Mention – Palme d’or for Short Films: August Sky van regisseur Jasmin Tenucci
Honorary Palme d’or: Jodie Foster & Marco Bellocchio
Caméra d’or: Murina van regisseur Antoneta Alamat Kusijanovic